31-10-06

VERDRIET

De ochtendles gaat over de zieke pasgeborenen zoals beloofd, maar is eigenlijk duidelijk te hoog gegrepen. Tijdens de ochtendtoer worden we naar de kamer van de zieke pasgeborene van gister geroepen, die het tijdens de nacht nog volhield, maar tegen de ochtend aan het uitputten was. Ze is nu duidelijk aan het sterven. We praten met de mama en pas dan dringt de ernst tot haar door. We leggen de baby in haar armen en zetten haar zo comfortabel mogelijk.

De toer gaat verder, maar kort daarna horen we de mama hartverscheurend huilen. Haar baby is overleden. De baby wordt onmiddelijk weggenomen bij de mama, in een doek gewikkeld en opzij gelegd in de verzorgingsruimte aan het einde van de gang. Daar wordt ze later opgehaald door de grootouders.

De voormiddag is verder relatief rustig , omdat veel mensen naar de markt zijn.

Aan het einde van de voormiddag spreken we nog lang met een VPK en met Dr Victor, over cultuurverschillen, de veel beperktere middelen hier en over de toekomst van dit medisch centrum...De open en goede onderlinge communicatie gaat ons zeker helpen bij dit uitdagende, met hindernissen bezaaide parcours. Tout le monde loopt al in de juiste richting van de finish...

Warme (hete) groeten,

TT

21:13 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

MAANDAG VACCINATIEDAG

Maandag is het vaccinatiedag. Na de gewone activiteiten starten de vaccinaties in de namiddag. Ongelooflijk, zoveel volk dat er aanwezig is. Vorige week maandag was het hier een feestdag, vandaar vandaag de dubbele drukte. De ouders moeten eerst de vaccinatiekaartjes afgeven, waarmee dan een hele administratieve rompslomp gebeurt. Ondertussen geeft een van de VPK voorlichting over borstvoeding. Ze wijst hiervoor twee vrijwilligers aan, twee moeders die middenin de massa voor moeten doen hoe het kind bij hen drinkt. Daar wordt luidkeels 'positief' commentaar opgeleverd en om gelachen. Wanneer alle administratie klaar is, worden de taken over ons verdeeld. Liesbeth, Sophie en Ingeborg dienen de vaccinaties in sneltempo toe, terwijl Helga filmt en Brigit op haar allerbeste Togolees de namen afroept en de boekjes aan de mama's terug geeft. Vooral Brigits Togolees is een bron van groot vermaak voor de moeders en ze wordt dan ook hartelijk toegelachen door de meningte. Zoveel kleine boeleke's pijnigen op 2 uur tijd, hebben we nog nooit gedaan, maar het is voor het goede doel. Er waren er bijna 100.

Tijdens de vaccinaties was er op de materniteit nog een mama bevallen van haar eerste kindje. Meconiumaspiratie en groot vermoeden van amnionitis. Als we 's avonds even bij de opnames van de dag gaan kijken, laat Attasan ons het kindje zien. Het is naar de normen van hier deftig geinstalleerd, na aspiratie, met zuurstof, antibiotica en warme doeken. We zien echter dat het een kindje is dat op zijn minst cPAP nodig heeft, maar dat is er (in heel Togo) niet...

20:59 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

VRIJE DAG

Vandaag vrije dag.We kunneneens uitslapen,dwz rond 7 u opstaan. Ingeborg is ondertussen al wel weg voor de eerste doktersronde samen met Dr.Viktor. Rond 8 u nemen we samen ontbijt en daarna vertrekken we voor een voormiddag uitstap. Het wordt een 'surprise-date'. Eerst doen we wat sight- seeing vabn de stad Kara, daarna trekken we de bergen in. Het landschap is wondermooi.

Tussendoor krijgen we telefoon vanuit België, het is Dr.Leyman. Het is de eerste maal dat de verbinding echt goed lukt. De dagen voorheen liep het meer fout dan goed. Echt, we kijken elke dag uit naar zijn telefoontjes, we appreciëren  zijn mee-leven vanop afstand enorm. Merci Dr. Leyman !!! We proberen in een korte tijd zoveel mogelijk uit te leggen, maar eens we terug in België zijn zullen de vele foto's, film en verhalen een sprekende weergave zijn van ons verblijf.

We passeren enkele bergdorpjes en maken kennis met het artisenaal leven van de mensen alhier, pottenpakken , ijzersmeden....Knap om zien. Het is wederom een mooie ervaring. Als we terug thuis zijn doen we de was en de plas, moet ook gebeuren hé.

Rond 15.30u volgt de tweede doktertoer. Weer worden we geconfronteerd met een voor ons groot probleem: twee zieke kindjes  zijn terug naar huis vertrokken omdat ze hun voorgeschreven medicatie niet konden betalen. Dit zien we iedere dag gebeuren , ook op de consultatie kennen we dit probleem , waar mensen zelfs hun ( zeer beperkte) bloednames  vaak niet kunnen betalen.

 Het TT (    togo team)

 

20:43 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

27-10-06

GOE BEESIG 27/10

Onze ochtendles gaat over wondverzorging. Helga heeft een prachtige uiteenzetting gegeven met mooie voorbeelden op de power point. Na de presentatie komen dan ook enkele relevante vragen. We trachten een oplossing te bedenken met de middelen van hier. We geven wel te kennen dat het thuis helemaal anders is. Andere en recentere materialen en we zijn niet afhankelijk of de patient het al dan niet kan kopen. Vandaag is het wondverzorgingsdag (ma, wo, vrijdag) en ze vragen of Helga het mee wil begeleiden.

Vanmiddag ook evaluatievergadering met alle departementsverantwoordelijken waar we een goed gevoel over de samenwerking meekregen.

We zullen proberen de blog vaker te onderhouden, maar zowel het aantal internetconnecties in de buurt als de verbinding zijn er beperkt, om over de snelheid maar te zwijgen.

 

 

Vele nog steeds warme (hete= hoge temperatuur) groeten,

Liesbeth, Helga, Brigit, Sophie en last but not least Victoria...

22:14 Gepost in Algemeen | Commentaren (7) | Permalink

VICTORIA IS GEBOREN

Onze dagen krijgen hier stilaan een vast schema. We staan vroeg op, nemen een douche en vertrekken om les te gaan geven. Nadien splitsen we ons op. Iemand gaat mee met Ingeborg consultaties doen, de anderen starten mee op de zaal, de 'verzorging' doen. Echte verzorging kennen ze niet, het is eerder beperkt tot het geven van medicatie. Prikken van een vleugelnaaldje, een infuus voor een uur of vier en nadien terug uit. En dit twee keer per dag; alle antibiotica worden dan ook maar 2x/dag gegeven. Kinderen die niet (meer)  geprikt geraken, daar prikken ze tot dat het wel lukt. Soms zeer schrijnende toestanden, die op ons netvlies gebrand staan. Ook op consultatie worden we geconfronteerd met de beperktingen op Afrikaanse bodem.

Hier is de dokter de dokter en is hij het die nadenkt. De verpleegkundige voert enkel uit, alles in opdracht van en er wordt niet verondersteld dat zij/hij veel iniatief neemt. Alle geluk dat onze 'Victoria' (ingeborg) al helemaal anders in elkaar steekt. Ook thuis in Belgie hebben we gelukkig andere ervaringen. De samenwerking is hier echter heel aangenaam, iedereen is zo bereidwillig.

We zijn 's avonds ook gaan kijken naar het wassen van de kinderen. Dit gebeurt buiten door de mama's zelf. De babietjes zijn het leukst om te zien. Het staat allemaal vast op foto en film. Ook het bereiden van de maaltijden, een mooi moment.

Het is zo anders, zo boeiend, zo leerrijk, maar o zo confronterend. We kijken, luisteren en praten veel met elkaar op zoek naar de beste oplossingen voor de dagdagelijkse problemen hier. Waar een wil is, is een weg.

 

21:57 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

PIJNLIJKE CONFRONTATIES

Hier zijn we weer. Onze dagen vliegen voorbij en zijn zeer goed gevuld.De lessen die we s morgens vroeg geven worden met aandacht gevolgd. Er is van de  VPK equipe vooral vraag naar practische ondewerpen en die kunnen ze inderdaad gebruiken. Op de werkvloer worden we geconfronteerd met de meest onefficiente zaken. Ze hebben beperkte middelen hier ,maar moest er al structuur zijn het zou al helemaal anders verlopen.Als het aan ons lag zouden we vele zaken veranderen, maar dat is niet onmiddelijk de bedoeling.Stap per stap zullen we er samen komen. De bereidwillig- en leer gierigheid is er al. De implementatie zal op lange termijn moeten gebeuren. We richten ons deze dagen vooral op de basis: orde van de verzorgingskar, handhygiene ....

Duizend en één zaken zijn er te doen.Het tempo van werken is niet te vergelijken met dat va n ons , zedoen alles op hun gemakje , maar wel met de glimlach.Te veel verzorging geven  doen ze  ook niet , wassen  eten koken, ...gebeurd door de mama.De VPK  doet enkel de verpleegtechnische handelingen .Vandaag ( dinsdag) werden we geconfronteerd met een pasgeborene  van enkele uren oud   .Op eigen initiatief doen ze niets.De dokter moet alles zeggen en ook dat is weinig. Je kan je dus voorstellen hoe de opvang van dat kind is. Samen met Dr Victor bepalen we het beleid, voila iedereen content.

Ingeborg heeft haar handen vol, zééééééééér veel consultaties , iedereen zakt af naar hier vooer de europese dokter. We zien hier veel kinderen met koorts doch ook veel acuut zieke kinderen  en een aantal chronische problemen die niet zo gemakkelijk op te lossen zijn. We merken ook op dat brandwonden hier veel voorkomen, veel mensen koken dan ook primitief en ongelukken zijn voor de hand liggend. De wondverzorging daarvan laat echt te wensen over. Iedereen van ons wordt wel elke dag geconfronteerd met verschillen , zaken die voor ons zo evident zijn , zijn dat hier helemaal niet. Er is vaak geen geld voor het kopen van medicatie, verbandmat. en als dat er niet is , is er ook geen verzorging.Voor ons staat het vast, wat we hier moete ndoen de komende maanden is structuur brengen , practische richtlijnen geven, bijscholing, begeleiden en opvolgen

Terug naar huis gaan is dan de boodschap

21:43 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

23-10-06

KENNISMAKING MET DE WERKVLOER

Zondag werden we in de namiddag rondgeleid in het ganse Medisch Centrum.

We proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het hoe en wat ter plaatse.De medewerkers die we dan al ontmoeten zijn enorm enthousiast.

Maandagmorgen , het echte werk ..........De planning is dagelijks te starten om 6.30u, dus opstaan om 05.30u ... en daarvoor nemen wij vakantie, tellen onze vele overuren hier niet voor??????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laat ons zeggen dat we elke dag een vroege onderbroken shift MOGEN (lees moeten) kloppen. We starten steeds met een half uur opleiding die we geven aan de verpleegkundigen en verzorgenden, met als onderwerpen: vitale parameters, hygiene, malnutitie,BLS, wondzorg, transfusie et tout en francais sans cheveux....................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!?

We maken gebruik van onze laptops en beamer om het geheel zo boeiend mogelijk te maken.

Nadien volgt de zaalronde. Amaai, man man,( alléé vrouw vrouw) wat een belevenis, dit kunnen we echt niet in een paar woorden samenvatten.

Nadien splitsing van de groep Ingeborg start met consultaties, 2 helpen in het hospitaal en 2 helpen bij de ambulante zorgverstrekking.De samenwerking gaat vlot en is aangenaam, maar we gebruiken onze zintuigen optimaal om al die indrukken te verwerken en mee te nemen naar Belgie .

Ook buiten ons werk ervaren we heel vriendelijke , enthousiaste, warme mensen die vanaf 1200u al bonsoir zeggen !!

 

Vele warme(hete) groeten van Ingeborg,Sophie,Brigit,Liesbeth en Helga

 

 

21:33 Gepost in Algemeen | Commentaren (3) | Permalink

DE EERSTE STAPPEN OP AFRIKAANSE BODEM

Na een chaotische incheck op Zaventem, een rustige vlucht met tussenstop in FRANKFURT en Lagos arriveren we om 17 u plaatselijke tijd inAccra'( Ghana)We worden er afgehaald door de steeds lachende DrViktor himself; Een overnachting in het SOS kinderdorp, na een lekker diner, kom t ons allemaal ten goede. Zaterdag om 6 u s morgens vertrekken we met een busje, eerst richtng Lome(hoofdstad Togo). Wat we aan de grensovergang zien zijn beelden die voorgoed op ons netvlies gebrand blijven!!!

Rond 10u zijn we op onze eerste tussenstop, en worden hartelijk ontvangen door Mevr Amina Wake, directrice nationaal van SOS Togo. Even ontbijt en daarna vertrekken we met een overvol geladen busje richting noorden naar Kara.Het wordt een plakkerige,hobbelige, natuurmooie rit die uiteindelijk een 7 tal uren duurt.We kruipen moe, maar blij dat we zijn aangekomen uit het busje.

Het is ondertussen reeds donker  aan het worden, maar toch herkennen we allemaal de omgeving van de vele foto's die we in Belgie reeds te zien kregen.

Leuk, Luc de vlaamse projectleider voor de verbouwingen hier ter plaatse is ook nog aanwezig.Na een gezellige babbel tijdens het avondmaal kruipen we moe maar voldaan in ons bed, in ons gezellig guesthouse.

21:13 Gepost in Algemeen | Commentaren (2) | Permalink

 

test om te zien of het nu lukt , tot zodra

21:00 Gepost in Algemeen | Commentaren (2) | Permalink

10-10-06

DE EERSTE MISSIE IS EEN FEIT......WE VERTREKKEN OP 20 OKTOBER

Voor de "vertrekkers" is het aftellen. We beseffen goed genoeg dat er een grote uitdaging voor ons ligt.

De groep bestaat uit vijf personen: Ingeborg pediater  in het universtair ziekenhuis te Leuven, en Liesbeth, Sophie, Brigit, Helga, verpleegkundigen in het St. Augstinusziekenhuis .

Ieder van ons heeft reeds meerdere jaren ervaring opgebouwd. Het is met deze kennis dat we vertrekken  om daarmee een belangrijke bijdrage te leveren, ervaring te delen en door te geven aan het medisch team ter plaatse.

De praktische en inhoudelijke voorbereiding is reeds maanden bezig.

Het is een takenpakket dat vooral gebaseerd is op basisgezondheidszorg: nutritie, kinderzorg, hygiëne....  Dagelijk zal er consultatie pediatrie zijn, met de mogelijk om erg zieke kindjes te hospitaliseren .

Bij terugkeer zullen we veel ervaring opgedaan hebben en vol zitten met nieuwe ideeën . Maar zover zijn we nog niet .....

 

   "Volg zeker via deze weg ons verhaal ter plaatse"

Groetjes

Helga

04-10-06

BEZOEK IN AZ ST.AUGUSTINUS

Begin deze maand werd er in ons ziekenhuis een werkbezoek georganiseerd voor de delegatie SOS Kinderdorpen  België en de arts van het SOS Medisch centrum van Kara. Zij werden deskundig rondgeleid door Dr.P.Leyman en een medewerkster van het ziekenhuis.

Figuur

Nog tot einde van het jaar vindt u in de inkomhal van het ziekenhuis de stand van SOS Kinderdorpen  waar u nog steeds uw bijdrage kan schenken. Er worden daar eveneens bouwpakketjes verkocht , zeer gegeerd door kinderen, waarvan een groot deel van de kostprijs wordt geschonken aan het project.  

WAT ZIJN DE CONCRETE PLANNEN

Het AZ Sint-Augustinus in Wilrijk wil het SOS Medisch Centrum in Kara helpen bij de basisvoorzieningen en de uitbreiding van het huidige centrum naar een "Referentiecentrum voor Moeder en Kind".

  • 4 x 2 weken per jaar zal een team van dokters en verpleegkundigen ter plaatse gaan om er het  lokale medische team te ondersteunen en op te leiden.
  • Boeken, medicijnen en specifieke melkvoeding voor ondervoede kinderen worden systematisch geleverd.
  • Plannen zijn in de maak om het operatiekwartier en labo op te bouwen.

 

DE GROOTSTE NODEN

  • Er is een acuut gebrek aan medecijnen zoals antibiotica, antimalaria,..Eenvoudige ziekten zijn hierdoor nu vaak levensbedeigend.
  • Er is een tekort aan medische boeken en actuele informatie voor medisch personeel.
  • Nood aan de uitbouw van een operatiekwartier, om basisingrepen en eventuueel meer ingewikkelde ingrepen,  afdoende te kunnen uitvoeren.
  • Wil men patiënten juist en voldoende behandelen, dan moet men eerst een correcte diagnose kunnen stellen en operaties goed kunnen voorbereiden. Hiervoor is de bouw van het bestaande labo voor verdere analyse van ziekebeelden absoluut noodzakelijk.
  • Medisch personeel verlaat vandaag Togo massaal omdat ze in eigen land hun beroep niet of nauwelijks kunnen uitvoeren wegens te weinig medisch apparatuur. Eens de faciliteiten zijn uitgebreid, is investering in de uitbreiding van de staf een dringende noodzaak.

HET SOS MEDISCH CENTRUM VAN KARA

Dit centrum bestaat sinds 1982. In totaal worden er jaarlijks 30.0000 patiënten verzorgd. De focus ligt er op de "moeder/kind-relatie": vele moeders uit de regio Kopie van Sample_Picture03komen naar dit centrum met hun zieke of ondervoede kinderen of om zelf geholpen te worden bij de bevallingen. Spijtig genoeg mist het SOS Medisch Centrum een aantal basisvoorzieningen om de patiënten een bijkomende degelijke verzorging te kunnen bieden 

SOS KINDERDORPEN IN TOGO

SOS Kinderdorpen is sinds 1975 in Togo aanwezig en heeft vanaf dan een aantal structuren uitgebouwd, waaronder: 2 SOS Kinderdorpen, 2 scholen, 1 medisch centrum, 2 jeugdhuizen, 3 sociala centra.overzicht

Toen het land in 1992-1993 in een diepe crisis belandde, heeft SOS Kinderdorpen er een aantal "family strengthening programs" opgestart. Doel: families uit de omgeving van de kinderdorpen actief helpen om uit hun benarde situatie te geraken.  

OVER TOGO

                             Kaart Togo         

 

 

Togo in een land met 4,5 miljoen inwoners, gelegen in West-Afrika, tussen Gana en Benin. Het heeft een verleden van Duitse, Britse en uiteindelijk Franse overheersing, met heel wat oorlogsgeweld. De officiële voertaal is Frans. Het land kent vandaag een grote armoede en slecht draaiende economie. De medische voorzieningen zijn minimaal. Zo is er in  de regio rond Kara (noorden van Togo) slechts 1 gynaecoloog voor 2 miljoen inwoners.

HOE HET ALLEMAAL BEGON

Samen met SOS Kinderdorpen België wil dokter Leyman een medische brug opzetten tussen Wilrijk en Togo. “Het idee om een humanitaire actie op te zetten, leefde eigenlijk al veel langer”, aldus dokter Paul Leyman. “Aangezien SOS Kinderdorpen Internationaal ons tipte dat de toestand in Togo het schrijnendst was, zijn we in dat land aan de slag gegaan.” 
hall

                                                                                                                 Paul Leyman is specialist kinderchirurgie in AZ Sint-Augustinus te Wilrijk en dan is de link met SOS Kinderdorpen snel gelegd. “Ik wou heel graag met een NGO samenwerken. Omdat je dan beroep kan doen op een structuur en een logistiek én je er met lokale mensen werkt. Dus weet je dat de hulp er ook rechtstreeks terechtkomt. Je kan dus iets opbouwen dat blijvend is en dat kan groeien.”.........HET VERDER VERHAAL KAN JE VINDEN DOOR OP DE LINK SOS KINDERDORPEN TE KLIKKEN, DAN DOORKLIKKEN NAAR TOGO