28-11-07

Ondertussen uiteraard niet stilgezeten (ma 26/11/2007)

In ons Kara-dorp is het elke dag opnieuw vroeg op. Vn 06u30 tot 07u00 vinden traditioneel (idem vorige missies) de lessen plaats voor de medische equippe. Door de grote belangstelling en de vele vragen nadien lopen deze lessen altijd uit. Met veel moed is de logistiek ploeg ondertussen gestart met het propvolle chaotische magazijn volledig leeg te maken. Terwijl Paul M consultaties deed samen met dr. Victor, zijn Paul L en Helga gestart met de wondzorg. De eerste wondjes waren nog van de klassiek soort, maar gaandeweg (de tamtam werkt hier goed) ,stroomden er steeds meer mensen toe met een gecompliceerde, geïnfecteerde, ... wonde. Tot zelfs patiënten uit het Chinese ziekenhuis werden aan- en afgevoerd om hier verzorgd te worden. De toeloop was zo massaal dat er amper tijd was om 's middags iets te eten. De consulaties die normaal enkel in de voormiddag plaats vinden, liepen uit tot 19u.

22:36 Gepost in Algemeen | Commentaren (4) | Permalink

Zwarte zaterdag

Ons bezoek aan het Centre Hospitalier Universitaire (CHU) de Kara en het Chinese hospitaal, eveneens in Kara laat nog steeds zijn sporen na.
Beide ziekenhuizen komen naar onze mening in aanmerking als “minst gezonde instelling van het jaar”. Wie hier met één gezondheidsprobleem binnenkomt, verlaat het ziekenhuis met een veelvoud aan problemen.
Dokters zijn schaars, de verpleging staat in voor een beperkte geneeskundige zorg en voor de rest zijn de patiënten aan hun lot overgelaten. De patiënt zelf, of zijn/haar familie, moet zorgen voor eten en drinken, bedlinnen, dagelijkse hygiëne, geneesmiddelen, … . Centimetersdikke gipsverbanden, etterende wonden, defecte apparatuur, … . Woorden schieten tekort.
Zo zagen we een man die bij een ongeluk beide benen had gebroken, open beenbreuken. Zijn benen zaten in een dikke laag gips en in één van beide gipsen was een vierkantje uitgezaagd. Als in een legpuzzel kon het vierkantje uit het gips gepakt worden, om de wonde te inspecteren, en daarna weer mooi ingepast worden. Onnodig te zeggen dat het geen fraai zicht was.
Ook één van de verpleegsters van het PMI was in het ziekenhuis opgenomen. Na bijna twee maanden zijn de plaatselijke dokters er nog steeds niet in geslaagd om uit te maken wat er aan de hand is. Niet in het minst omdat er amper onderzoeken (kunnen) uitgevoerd  worden. Elke nieuwe zaal die we binnengingen, vertelde een triest verhaal. Het was een zwarte dag voor ons collectief geheugen. Terug kunnen keren naar het PMI was een hele opluchting. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Geen vuile vloeren, geen schimmels op de muren, geen doorroestte kasten maar wel  ordelijke lokalen en bovenal vriendelijke gezichten.
Een waar lichtpunt in deze donkere uren.

  ±   Í
 1h°‚. °ÆA!°‰"°‰#‰$‰%°
   MSWordDoc    Word.Document.8 ô9²q

22:31 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

De juiste weg (do 22/11 en vr 23/11/2007)

Na 24u onderweg, onderbroken door een korte tussenstop in Casablanca en een tropische zwoele nacht in Lomé, hebben we "goed uitgerust" onze lange weg naar Kara aangevat.

Als sardienen in een blikje, 14 man in een klein minibusje, achternagezeten door een meute enthousiaste paparazzi kwamen we na 500 lange bloedhete kilometers met enkel een banaan achter de kiezen dan toch in Kara aan. Een bijzonder warm onthaal door dr. Victor en het personeel stond onds daar te wachten. Voor sommigen onder ons een emotioneel weerzien ... .

Op deze missie worden wij GZA-ers vergezeld door enkele mensen van Nutricia, Ingram, Radio 1 en SOS Kinderdorpen België (of is het ondertussen SOS Kinderdorpen Vlaanderen ?!).

(Radio 1 zendt uit op 30 november, 6 december en ... => programma Stories met Friedl Lesage van 13u tot 14u.)

Vrijdag waren we samen met hen te gast op de inhuldiging van 2 gerenoveerde "diya", gesponsord door deze firma's. In zo'n diya wonen een tiental kinderen samen met hun "maman". Het was een kleurrijk, hartverwarmend spektakel met veel zang en dans. Na het officiële deel (met schaar en lint) was het hoog tijd voor de kernopdracht. Terwijl Guy, Peggy en Koen zich toelegden op het logistieke deel, begonnen Helga en Paul -in het kwadraat- met de nodige medische voorbereidingen.

Wordt vervolgd.

22:11 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

Test vanuit TOGO

Internet is HOPELOOS, werkt niet of valt elke 5 seconden uit. Alles hier OK.

22:03 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink