10-12-09

donderdag 10/12: Dr.Erik Lauwers schrijft ons volgend verslag

Het is nu donderdag vandaag en er is voorlopig mogelijkheid om te internetten, dus ik profiteer ervan om snel iets te zenden. Gisteren zijn we veel vroeger dan anders opgestaan, namelijk om half zeven (de ochtenduren zijn hier het best te verdragen, vanaf 12 h 00 is het hier erg warm). Om zeven uur hebben de vroedvrouwen voor het medisch en paramedisch personeel een voordracht gegeven over opvang en reanimatie van de pasgeborene. Men was erg geinteresseerd en stelde op het einde vele vragen. Daarna heb ik samen met Jef wat geholpen bij de gynecologische en obstetrische consultatie samen met een beginnende Togolese gynaecoloog. Ondertussen assisteerden Hilde en Lyn bij de wondverzorging. Omdat we zo vroeg waren opgestaan, hebben we 's middags na het eten een siesta genomen. Daarna heb ik terug mee met Jef geconsulteerd. De vroedvrouwen waren zeer blij, want gisterenmiddag was er de eerste bevalling sinds onze aankomst. De bevalling zelf verliep zeer vlot maar de baby zag er echter niet zo goed uit bij de geboorte. Jef en ikzelf werden er onmiddellijk bijgeroepen (we zaten in de kamer ernaast consultatie te doen) en na wat ventileren met de ambu kleurde het kindje vlot bij. Het probleem hier is dat men wel redelijk wat materiaal heeft, maar men weet het niet liggen of het ligt in een magazijn achter slot en men moet het gaan zoeken als je iets nodig hebt; daardoor verlies je kostbare tijd. Dit mag echt niet voor urgentie materiaal. Ik zal  er nu voor proberen te zorgen dat materiaal zoals ambu, maskers aspiratiesondes en zuurstofmaskers in de arbeidskamer onmiddellijk voor het grijpen liggen, zodat geen kostbare tijd meer verloren gaat als de baby niet goed is.
Gisteren is hier een Bulgaarse ingenieur toegekomen vanuit Benin. We stelden onze hoop op hem om misschien de operatiezaal wat verder te kunnen installeren, maar helaas hij kwam enkel om met de directie de planning voor de toekomst te bespreken. Hij is vandaag alweer vertrokken naar Benin.
Vanmorgen zijn we weer vroeg opgestaan en was het de beurt aan Jef om een lesje te geven. Het was een heldere voordracht over postpartum bloedingen. Het publiek was alweer zeer geinteresseerd. Jef doet daarna opnieuw consultatie: de wachtzaal zit propvol; allemaal mensen die voor hem gekomen zijn, want deze week kan men tegen gereduceerd tarief op consultatie komen. Ik help bij wondverzorging en doe een poging om de arbeidskamer wat beter en veiliger uit te rusten.

20:28 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

De commentaren zijn gesloten.