14-12-09

maandag 14/12/09 " Het einde nabij "

    

In het weekend hebben we vrij genomen. Zaterdag hebben we in het binnenland een traditioneel dorp (behorend tot het werelderfgoed van Unesco) bezocht. Waarschijnlijk een klassieker voor al de medische missies die naar hier komen. In het binnenland is de armoede pas echt merkbaar. 's Namiddags hebben we een sightseeing van de stad gedaan. Zondag waren we al vroeg uit de veren om een openluchtmis van de broeders salezianen bij te wonen. Daar heerste een geweldige ambiance. In de namiddag zijn we ons gaan verfrissen in het enige zwembad van de stad in Hotel Kara.
Vandaag is de werkweek hier opnieuw begonnen en meteen onze laatste werkdag. De klassiekers staan op het programma: gynecologische consultaties, wondverzorgingen en vaccinaties van kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn nu al verschillende bevallingen geweest: tot vandaag hadden de vroedvrouwen de indruk dat de Afrikaanse vrouwen hier zeer vlot bevallen; vaak na één perswee is het kind geboren. Vanmorgen was het wel wat anders: een langdurige en moeikijke bevalling; Lin en Hilde hebben het feilloos gedaan en een flinke baby van 2,9 kg werd geboren. De baby, die gisteren geboren werd,woog slechts 1,9 kg. Eigenlijk bestemd voor de couveuse, maar de enige en beste couveuse is hier de moeder. Ze is dan ook vandaag al met kind op de rug huiswaarts vertrokken.
Vanavond gaan we bij wijze van afscheid samen met Luc Pieters en twee Belgische meisjes, die hier zijn voor humanitaire hulp en die we leren kennen hebben, eten in een plaatselijk restaurant.Morgenvroeg begint dan onze lange reis richting het koude België. De overgang van zeer heet naar vriestemperaturen zal wel wat aanpassing van ons vragen.
Tot later.

19:44 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

De commentaren zijn gesloten.