15-12-09

Onderweg

Dit even ter info:

Deze morgend (dinsdag) zijn de missieleden vertrokken vanuit Kara, richting Lomé.

Daar nemen ze een binnenvlucht naar Abidjan - Ivoorkust.

Woensdagavond is dan de rechtstreekse vlucht naar Brussel; vertrek om 1900u en aankomst in Brussel op donderdagmorgend rond 0510u. Voor de geïnteresseerden, het vluchtnummer is SN247.

21:14 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

14-12-09

maandag 14/12/09 " Het einde nabij "

    

In het weekend hebben we vrij genomen. Zaterdag hebben we in het binnenland een traditioneel dorp (behorend tot het werelderfgoed van Unesco) bezocht. Waarschijnlijk een klassieker voor al de medische missies die naar hier komen. In het binnenland is de armoede pas echt merkbaar. 's Namiddags hebben we een sightseeing van de stad gedaan. Zondag waren we al vroeg uit de veren om een openluchtmis van de broeders salezianen bij te wonen. Daar heerste een geweldige ambiance. In de namiddag zijn we ons gaan verfrissen in het enige zwembad van de stad in Hotel Kara.
Vandaag is de werkweek hier opnieuw begonnen en meteen onze laatste werkdag. De klassiekers staan op het programma: gynecologische consultaties, wondverzorgingen en vaccinaties van kinderen en zwangere vrouwen. Er zijn nu al verschillende bevallingen geweest: tot vandaag hadden de vroedvrouwen de indruk dat de Afrikaanse vrouwen hier zeer vlot bevallen; vaak na één perswee is het kind geboren. Vanmorgen was het wel wat anders: een langdurige en moeikijke bevalling; Lin en Hilde hebben het feilloos gedaan en een flinke baby van 2,9 kg werd geboren. De baby, die gisteren geboren werd,woog slechts 1,9 kg. Eigenlijk bestemd voor de couveuse, maar de enige en beste couveuse is hier de moeder. Ze is dan ook vandaag al met kind op de rug huiswaarts vertrokken.
Vanavond gaan we bij wijze van afscheid samen met Luc Pieters en twee Belgische meisjes, die hier zijn voor humanitaire hulp en die we leren kennen hebben, eten in een plaatselijk restaurant.Morgenvroeg begint dan onze lange reis richting het koude België. De overgang van zeer heet naar vriestemperaturen zal wel wat aanpassing van ons vragen.
Tot later.

19:44 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

11-12-09

vrijdag 11 december

Zo goed en zo kwaad als mogelijk houden we ons hier bezig. Jef doet volop consultatie: er komen veel zwangere vrouwen voor controle (echografie) en daarnaast bestaat de pathologie vooral uit fertiliteitsproblemen. Na het middageten doen we een dutje en in de namiddag hebben we eens wat orde op zaken gesteld in de arbeidskamer. In het magazijn zit toch redelijk wat materiaal maar niemand van het personeel kan of mag het gerief gebruiken. Alleen de concierge heeft de sleutel van het magazijn en hij heeft het dus blijkbaar voor het zeggen. Wij krijgen wel vlot de sleutel en hebben allerlei materiaal bijeen gezocht en ter beschikking gelegd in de arbeidskamer, zodat het daar nu al een heel stuk veiliger is voor moeder en kind. Voorts hebben we er voor gezorgd dat de zuurstof toediening, de aspiratie en de vacuumextractie perfect werken en direct beschikbaar zijn. Na deze actie ziet het er op de materniteit volgens ons al een stuk beter uit. Ook de
plaatslijke vroedvrouwen zijn zeer opgetrogen met deze aanpassingen. En nus is het voor Hilde en Lyn geduldig wachten op de volgende bevalling!
Daarna ben ikzelf wat gaan wandelen in het dorp; onderweg werd ik door een maman van SOS kinderdorpen geroepen om een bezoek te brengen aan haar familie: ik werd er ingewijd in het plaatselijke leven en moest proeven van het locaal gebrouwen bier.
Vanmorgen was het weer vroeg dag. gisteren had Jef een voordracht gegeven op postpartum bloedingen; vandaag was het mijn beurt: het ging over anesthesietechnieken bij keizersnede. Hoewel deze ingrepen hier (nog) niet mogelijk zijn, was men weer erg geinteresseerd en werden er na afloop vele vragen op me afgevuurd. Daarna zijn we wat gaan helpen bij de dagelijkse wondverzorging. We proberen de plaatselijke werkwijze te beoordelen en te verbeteren. Ook hiervoor hebben we allerlei materiaal uit het magazijn naar hier versleept. Soms zien we afschuwelijke wonden, waarvan we denken dat ze beter onder narcose in het universitair ziekenhuis zouden verzorgd worden. Of de patiënten die raad opvolgen is echter zeer twijfelachtig.

Groeten en tot later.
 Erik

20:26 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

10-12-09

donderdag 10/12: Dr.Erik Lauwers schrijft ons volgend verslag

Het is nu donderdag vandaag en er is voorlopig mogelijkheid om te internetten, dus ik profiteer ervan om snel iets te zenden. Gisteren zijn we veel vroeger dan anders opgestaan, namelijk om half zeven (de ochtenduren zijn hier het best te verdragen, vanaf 12 h 00 is het hier erg warm). Om zeven uur hebben de vroedvrouwen voor het medisch en paramedisch personeel een voordracht gegeven over opvang en reanimatie van de pasgeborene. Men was erg geinteresseerd en stelde op het einde vele vragen. Daarna heb ik samen met Jef wat geholpen bij de gynecologische en obstetrische consultatie samen met een beginnende Togolese gynaecoloog. Ondertussen assisteerden Hilde en Lyn bij de wondverzorging. Omdat we zo vroeg waren opgestaan, hebben we 's middags na het eten een siesta genomen. Daarna heb ik terug mee met Jef geconsulteerd. De vroedvrouwen waren zeer blij, want gisterenmiddag was er de eerste bevalling sinds onze aankomst. De bevalling zelf verliep zeer vlot maar de baby zag er echter niet zo goed uit bij de geboorte. Jef en ikzelf werden er onmiddellijk bijgeroepen (we zaten in de kamer ernaast consultatie te doen) en na wat ventileren met de ambu kleurde het kindje vlot bij. Het probleem hier is dat men wel redelijk wat materiaal heeft, maar men weet het niet liggen of het ligt in een magazijn achter slot en men moet het gaan zoeken als je iets nodig hebt; daardoor verlies je kostbare tijd. Dit mag echt niet voor urgentie materiaal. Ik zal  er nu voor proberen te zorgen dat materiaal zoals ambu, maskers aspiratiesondes en zuurstofmaskers in de arbeidskamer onmiddellijk voor het grijpen liggen, zodat geen kostbare tijd meer verloren gaat als de baby niet goed is.
Gisteren is hier een Bulgaarse ingenieur toegekomen vanuit Benin. We stelden onze hoop op hem om misschien de operatiezaal wat verder te kunnen installeren, maar helaas hij kwam enkel om met de directie de planning voor de toekomst te bespreken. Hij is vandaag alweer vertrokken naar Benin.
Vanmorgen zijn we weer vroeg opgestaan en was het de beurt aan Jef om een lesje te geven. Het was een heldere voordracht over postpartum bloedingen. Het publiek was alweer zeer geinteresseerd. Jef doet daarna opnieuw consultatie: de wachtzaal zit propvol; allemaal mensen die voor hem gekomen zijn, want deze week kan men tegen gereduceerd tarief op consultatie komen. Ik help bij wondverzorging en doe een poging om de arbeidskamer wat beter en veiliger uit te rusten.

20:28 Gepost in Algemeen | Commentaren (0) | Permalink

09-12-09

Dinsdagavond 8 december : " de kogel is door de kerk"

 

(De eerste alinea is voor alle deelnemers van de vorige missie's...)

Wij hebben al zeker de groeten van jullie gedaan , ze kenden jullie namen nog goed hoor... ze sprongen zelfs een gat ind e lucht en als we zegden dat Liesbeth zwanger was begonnen ze allemaal te dansen.


Dr Van der heyden heeft al veel consultatie gedaan en veel echografie's zowel gisteren al vandaag.Er is sinds 1 december een gynycoloog begonnen:Adam, hij doet samen met Jef consultaties.. Wij hebben gisteren de vaccinatie namiddag meegemaakt samen met Eric de nieuwe kinderarts in spe... een wachtzaal vol moeders met kinderen op de rug , allemaal even geduldig tot het hun beurt was. We hebben mooie foto's genomen , de administratie zou vlotter kunnen in onze ogen.
Vandaag heeft Eric zijn eerste les gegeven over reanimatie : de kogel is door de kerk, morgen zijn wij ( ilt (zo noemen ze hilde hier) en lin ) aan  de beurt : dan wordt het reanimatie van de pasgeborene.
Vanmiddag toch even tijdens de pauze even nr de markt in Kara geweest , Brigitte is meegegaan zo hadden we een veiliger gevoel en wisten we waar we moesten zijn voor de pagnes (lappen afrikaanse stof)
Onze ogen goed de kost gegeven, we wisten nt waar eerst kijken,
 
vele grtjs van iedereen

08:38 Gepost in Algemeen | Commentaren (6) | Permalink

07-12-09

Nieuws: vers van de pers !!!! maandag 7 december

Dit bericht is ons zojuist doorgegeven door Linn ( ma, 7 dec 12.24u )
 
 
hier wat nieuws over de reis en de eerste voormiddag....
 
 
ONs onthaal in sos côte d'ivoir was super!!!!
Een heuse ceremonie met afrikaanse dans en jembé..., wij voelden ons precies de koning en koningin die op bezoek kwamen!!!, toppunt was dat we niets gedaan hadden.We kregen een rondleiding in de huisjes en kregen al vlug een overzicht over hun fraaie werk , ook rondleiding in de consultatieruimte...
Daarna een 5 gangen menu en werden weer met busje naar de luchthaven gebracht. De rit naar de luchthaven van Abidjan was een helse tocht: ongelooflijke opstoppingen alom, daar zijn de files in België klein bier tegen. De vlucht van Abidjan naar Lomé met tussenstop in Ghana is vlot verlopen. Zaterdagavond zijn we aangekomen en hebben we gelogeerd in SOS village van Lomé; gisteren werden we dan met de wagen naar Kara gebracht, waar we gastvrij ontvangen zijn in het SOS kinderdorp.
Vandaag begint eigenlijk onze medische missie; we hebben eerst een rondleiding gekregen in het dispensarium, de materniteit en het hospitaal. Er is een operatiezaal met ontwaakkamer maar het gaat enkel om een lege ruimte: niets van uitrusting, buiten staat een container waar al een deel van de nutsleidingen (perslucht, zuurstof,...) is geinstalleerd. Maar operaties zijn dus duidelijk nog niet mogelijk. Er staan hier enkele containers met materiaal maar het was bij het openen ervan telkens een ontgoocheling: de container die wij hebben laten opsturen, is hier nog niet aangekomen. Hij staat nog in de haven van Lomé en moet de douane en administratieve molen nog passeren en dit kan nog 1 à 2 weken duren. We hebben dus niets van het materiaal en toestellen die we opgestuurd hebben. Brute pech!
Jef is al begonnen met consultatie en echografie, wij kijken nog even uit hoe we ons nuttig kunnen maken.
 
Hilde , Lyn, Chris, Jef en Erik.

12:31 Gepost in Algemeen | Commentaren (5) | Permalink

Eerste berichtje ontvangen via Dr. Paul Leyman


Dit werd zondagavond vanuit het verre Togo gemeld aan Dr. Leyman:

" Alle missieleden zijn vanavond veilig en wel ter plaatse aangekomen. De reis is vlot verlopen. Het onthaal door SOS Ivoorkust was naar verluid ongelofelijk. Nu kan het echte werk beginnen...."

09:07 Gepost in Algemeen | Commentaren (1) | Permalink

03-12-09

HOE REIZEN DE DEELNEMERS VAN DE VIERDE MISSIE

                               Volg hun verhaal en reageer massaal

                          (klik op reactie-knop onderaan rechts van elk bericht)

                                              (Sorry, zaterdag wordt er doorgevlogen naar Lomé)Afbeelding2

14:50 Gepost in Algemeen | Commentaren (9) | Permalink