29-10-10

5e missie + Mia & Inge + Amina (directrice nationaal SOS Togo)

DSC01364.JPG

28-10-10

Exit Togo

DSC01350.JPG

Exit Togo

Donderdag 28 oktober: laatste blog…

Onze missie zit er bijna op. We nemen afscheid van het fantastisch team van SOS Kara.

Elo-alle: moe maar gelukkig en toch met een dubbel gevoel verlieten we deze morgen onze verblijfplaats en thuis van de laatste twee weken. De mensen van het dorp hier zijn zo warm en erkentelijk dat hier zich thuis voelen heel vlug gaat. Afscheid nemen is dan ook navenant moeilijk. We hebben allemaal het gevoel dat we hier deze weken heel wat gerealiseerd hebben, en als jullie de foto’s voor en na zullen zien, denken we dat we als GZAgroep echt fier mogen zijn voor wat we hier  dank zij de steun van U allen  tijdens vorige en deze missie hebben gerealiseerd. Alleen is het werk nog niet af, waar we gehoopt hadden de sleutels van een totaal operationeel gemaakt OK, pediatrie en neonatologie te kunnen afgeven, blijven nog enkele kleine dingen te gebeuren alvorens alles van start kan gaan. We hopen dat dit de volgende maanden ( in principe kan de rest op enkele dagen gerealiseerd worden) helemaal in orde komt zodat een volgende missie hopelijk reeds binnen een drietal maand van start kan gaan. Dan kan een van onze anesthesisten, neonatologen en of chirurgen met hun verpleegkundigen het lint doorknippen en echt starten. Naar het schijnt is er in heel Togo geen enkele echte neonatale afdeling zoals nu bestaat in Kara, dus heel de ploeg van het Sint-Augustinus ziekenhuis met  Dr Leyman op kop kunnen zich echt op de stoere borst kloppen. In elk geval is de jonge gynaecoloog aanwezig enorm enthousiast, heeft het aantal bevallingen al fors de hoogte ingejaagd en staat te springen om het OK in te wijden.

Dus met een gevoelen van tevredenheid en spijt niet alles te hebben kunnen afwerken nemen de huidige missionarissen afscheid van dit zeer warme en mooie land, te weten missionaris Willy, Peter en Heidi, Carina , Anita en Kim, Jo-An, Liesbeth en Paul. De laatste dagen bijgestaan door twee enthousiaste donatrices Mia  en Inge.

Continuerons le bon travail en du courage!!!!!!!!!!

 

27-10-10

Kim & Anita met de kook-tantes

IMG_2197.JPG

'Onze premature II-ling'

IMG_1916.JPG

Pediatrie in wording

IMG_1908.JPG

Yasmin & Jamilla

IMG_1901.JPG

Uitleg van de couveuse

IMG_1910.JPG

Dinsdag 26 oktober

Dinsdag 26 oktober:

Dr. Mariën geeft terug les en doet mee consultatie met ass. medical Frank.

Liesbeth en Jo-An gaan terug naar de zaal van de Neonatologie om de toestellen uit te leggen en een demonstratie te geven aan de hand van een pop. Het personeel is heel geïnteresseerd maar heeft ergens toch wat schrik om de zaal op te starten. Voor hen is dit nieuw en eigenlijk is het klimaat hier een open couveuse op zich hé ;-).

De anderen ontfermen zich terug over de inventarisatie en het sorteren van het materiaal. Willy gaat weer op stap met JP, hip hoi, onze geweldige locale elektricien.

Vandaag verjaart Dimitri van het SOS kinderdorp. We gaan hem even een bezoekje brengen. Vele kindjes zingen mee, hij mag kaarsjes uitblazen en iedereen krijgt popcorn en limonade uit een zakje. Als kers op de taart krijgt hij van ons een pluchen beer. Dimitri snapte het niet zo goed, maar hij was er weer blij mee. Hij zal zijn 5e verjaardag hopelijk nog fijn herinneren.

Morgen onze laatste werkdag, de laatste finishing touch, we gaan hen achter laten met  gemengde gevoelens. Er is nog zo veel werk te toen, maar het thuisfront roept ook nog en eerst moet de locale loodgieter en elektricien nog vele dingen realiseren.

Tot later,

De 9

 

 

26-10-10

Wachten op een vaccinatie

IMG_1893.JPG

Soumaya van hospitalisatie

IMG_1880.JPG

Tamberman 2

IMG_2043.JPG

Tamberman 1

IMG_2039.JPG

Weekend + Maandag 26 oktober

Zaterdag 23 en zondag 24 oktober:

Weekend, een beetje rust. Dat gaat deugt doen.

Zaterdag afspraak om 6u op het voetbalveld. Onze locale equipe showt met plezier hun gekregen T-shirts. Ze zijn door het dolle heen. De start loopt wel op zijn Afrikaans (een beetje laat) maar het is leuk om te zien.

Een deel gaat op stap naar de Tambermannen (Unesco wereld erfgoed), de rest trekt de stad in. Alles viel goed mee al liep het bezoek aan de Tambermannen niet zoals verwacht. De gids dacht dat we als Belgen blij zouden zijn zoals in het VTM programma, soit ieders zijn ding.

We zijn gaan shoppen ten voordele van de gehandicapten. Het groepje die naar de Tambermannen zijn geweest hebben zich laten afzetten bij de markt voor vijzen, pluggen en een onbestaande vouwmeter; een ervaring apart

Nadien zijn we op weg naar het kinderdorp gestopt om een terrasje te doen daar we wreed uitdrogingsverschijnselen  vertoonde .Een lekker fris Flag(pilsje)en een Guinnes deed ons vlug herstellen.

Het was een leuke dag maar wel vermoeiend.

Zondag hebben we mogen uitslapen. Het ontbijt was tussen 7 en 8 uur en om 9 u zaten we in ons busje richting de Barrage de Kozah (de Togolese waterwerken). Het was daar adembenemend mooi  oh zo mooi. Wie had gedacht dat er hier zoveel water  was. Daarna zijn we naar de Fourage geweest, smeltovens voor ijzer maar niet de ovens zoals wij ze kennen. Een gewone hut met vuur aangewakkerd met een blaasbalg,het verhitte ijzer wordt geplet met zware steen en nadien met kleinere drevels. Zo maakt men landbouwwerktuigen zoals een spade.

Nadien zijn we terug naar onze Togolese thuis gereden om zo tegen 18 uur naar de mis te gaan.Als beloning zijn we lekker Europees gaan eten (niet wat we te klagen hebben hoor).

Voor de mis zijn we een terraske gaan doen,genietend van de uitlaat gassen van voorbij snorrend verkeer.

Na onze nachtwandeling zijn we moe maar voldaan in ons beddeke gekropen.

Morgen terug vroeg uit de veren:werkendag joepie!

Maandag 25 oktober:

We zijn terug op post in de PMI van Kara.

De technische ploeg staat weer voor een uitdaging. Wanneer komt de Togolese elektricien, waar zit onze loodgieter, gaan ze weer ons koekjes opeten ;-), hoe gaan ze werken, wat gaan ze nu weer uitspoken. Je zou van minder grijs haar krijgen.

De leidingen van zuurstof en perslucht worden getest. Hip Hoi, il y a une grande fuite ! Wat een domper voor iedereen. De Togolese werkmannen hebben duidelijk enkele ‘Afrikaanse kronkels’ Willy ziet wat anders vliegen dan malaria muggen.

Verder gebeurd er inventarisatie, de laatste details aan de neonatologie en pediatrie, alsook het verder bekijken van materiaal uit de container.

In de namiddag neemt Dr. Mariën deel aan de vaccinatie. Een hele aparte ervaring. De mama’s met kids luisteren vol overgave naar de locale VPK. Ze geeft voorlichting en nuttige info.

De anderen vervolledigen hun programma van ’s morgens.

Nog 2 werkdagen te gaan. We gaan tijd tekort komen!

De 9.

 

23-10-10

Essowatché tijdens huidige missie vorige week !

IMG_1618.JPG

 

 

Essowatché april 2007

Alber-2.jpg

Essowatché einde 2006

Albert-1.jpg

SOS Kinderdorpen/ PMI Kara

Beste lezer,

Oordeel zelf met volgende foto's wat voor goed werk SOS Kara hier levert!

Voor Essowatché letterlijk LEVEN!

Aangezien zijn mama is overleden kort na de geboorte en zijn familie niet voor hem kan zorgen woont hij nu in het SOS kinderdorp.  

Foto 1 = tijdens Liesbeth haar verblijf einde 2006.

Foto 2 = tijdens de 3e missie april 2007.

Foto 3 = tijdens de huidige missie.

Jo-An

VDAB Togolais met Dr. Mariën

IMG_1856.JPG

II van de III ling

IMG_1781.JPG

Dag 7

Vrijdag 22 oktober:

De meesten zijn hier vroeg wakker; is het niet van de hanen, dan is het van 'onze Mohammed' met zijn gebed, en vandaag..., tja, om 4u 30 stond een overijverige man zijn auto te wassen en op te blinken naast onze slaapkamers. Hip Hoi!

De Neonatologie en Pediatrie zijn zo goed als af. Nu is het nog verder de taak van Liesbeth en Jo-An om de kasten te vullen ( jawel Ikea kastjes) en in te laden. We gaan ook de couveuses met 'recuperatie’ monitors uitleggen. Het locale personeel hun oogjes blinken als ze de afdeling komen bekijken. Dat zien ze wel zitten ;-). Het is de 1e Neonatologie in Togo! Daar mogen ze best trots op zijn.

De dames van OK ontfermen zich verder over de operatiezaal en de technische equipe inventariseren verder het materiaal. Willy gaat terug rond met de elektricien. Hij werkt echt wel op de Afrikaanse manier en een beetje op ons systeem. Olé olé, morgen beter.

Dr. Mariën gaat mee op zaalronde en bespreekt met Dr. Viktor welke voordrachten hij nog kan geven. Ze zijn hier enorm leergierig!

's middags zien we op onze dagelijkse wandeling hoe de mama's van het SOS kinderdorp fufu maken (zie foto's). Heidi is direct een helpende hand. Weer een nieuwe belevenis.

's avonds delen we onze cadeautjes uit voor het kinderdrop. Iedereen geeft kleedjes, schoenen, haarlintjes, pluche beesten, voetbal shirts,... De papa/directeur Irenée is heel blij. Voor ons een kleine moeite, voor hier een super aanwinst.

Morgen is het weekend. Even wat tijd om op adem te komen. Dat gaat deugt doen.

De 9.

22-10-10

Ons middagmaal = fufu

Afbeelding 004.jpg

Heidi maakt Fufu

IMG_1800.JPG

Een schatje uit het ziekenhuis

Afbeelding 001.jpg

Neonatologie in opbouw

Afbeelding 002.jpg

Fille de chemin general au Kara

P1040082.JPG

Dag 6

Donderdag 21 oktober:

 

Bonjour allemaal,

 

Gek maar zo worden we hier elke dag begroet als we langs het kinderdorp naar het PMI gaan om onze dagtaak te beginnen.

Een boutje een moertje een nippeltje en een vijsje en het eerste kastje staat in elkaar.

Zo werken we heel de voormiddag verder.

Hier wat zoeken, zoals elke dag en daar vragen om een deurtje open te maken. Overal staat wel wat maar we vinden toch veel terug.

Oei, oei, we worden overvallen door een appelflauwte. Tekort aan suikers en zouten en een beetje te weinig eten heeft zijn gevolgen…Er gaat zelfs iemand letterlijk door de knieën. Kim en Heidi besluiten om even achter de hoek wat inkopen te gaan doen. Onder leiding van de 2 bodyguards, Alain en Fernand, wagen ze zich op vreemde wegen.

Ze dachten echt dat het achter de hoek was maar 3 km heen en 3km terug is niet te onderschatten in deze hitte..Ach je moet er wat voor over hebben..;-)

 

Anita heeft zicht ontfermd over de inventarisatie van de container waar alle materialen staan die ze voorlopig niet nodig hebben. Deskundig en met de “puntjes” op de I worden alle materialen genoteerd.

 

In de neonatale ruimte begint het al echt op te schieten Jo-an, Liesbeth, Dr. Marien en Heidi volgen de suggesties van Peter om dit tot een perfect einde te brengen…nog even en de eerste moeders en kindjes kunnen hier worden verzorgt Fijn dat alle passanten van de locale bevolking dit super vinden en zeggen “bon travail”.

 

Ondertussen zijn onze dames van OK (Carina en Kim) echt goe bezig. ( als ze niet goed bezig zijn zeggen we keere keer weere..;-)) alles wordt op professionele wijze ingeladen in de pre operatieve ruimte…mooi,mooi,mooi…!

 

Maar de moeilijkste taak ligt in handen van Captain Dundee. Hij onderhandeld met de plaatselijk techniekers en probeert alles in goede banen te leiden (letterlijk en figuurlijk)

Niet altijd even simpel maar daar Willy vlot 4 talig is komt alles wel in orde, dat hopen wij toch.

 

Moe maar voldaan keren we terug naar onze villa’s J. Nice, nice..

Het avondeten liet wel even op zich wachten maar….HET WAREN FRITTEKES…..JOEPIE….!!!! En dat heerlijk glaasje rode wijn is als een godsgeschenk uit de hemel gevallen..lekker, echt lekker..!

 

 

 

Zo dit was nog eens een andere blog-schrijver…aan jullie om te raden wie…

1 ste prijs een portie fufu J

 

 

De 9 .

 

 

 

 

21-10-10

Liesbeth en Luc van het S0S kinderdorp

IMG_1760.JPG

Nieuwste aanwinst van materniteit

IMG_1773.JPG

Lizzy van het SOS kinderdorp

IMG_1778.JPG