18-01-12

Dinsdag 17/01/2012

Vanochtend les handhygiëne. Als herhaling, want ook de vorige missies hebben hier meermaals hun Latijn in gestopt. Het blijft frustrerend om deze adviezen grotendeels niet te kunnen realiseren gezien de beperkte mogelijkheden. Het bewustzijn is er wel, maar of de setting het op korte termijn mogelijk zal maken, blijft een groot vraagteken. Heel veel is gebaseerd op eigen brouwsels en recyclage, wat het doel sterk in vraag stelt.
Na de exposée volgde een vruchtbaar en aangenaam overleg met de dienstverantwoordelijken om onze voorgestelde protocollen en documenten te bespreken. Hopelijk blijft het spoor achter....
Net voor het middageten woonden we het bloederige en kindonvriendelijke ritueel van de circumcisie bij. Met een absoluut minimum aan pijnstilling konden we alleen maar hopen dat deze ukkies zich dit later niet zouden herinneren. Hoewel het tegendeel werd beweerd door 1 van de 'getroffen' assistants médicaux...togo gita17.01 016.JPG

Tijdens de middagbreak bezochten we kort het nabijgelegen schooltje, waar we onze valiezen heel wat lichter konden maken. Iedereen tevree.
De namiddag startte met een amusante zaalronde onder begeleiding van een goedgehumeurde pediater. Hij leek zijn companen gevonden te hebben...

 

 

 

  

 IMG_3480.JPG

 En dan, jawel, et voilà, onze eerste opname op de Neonatologie!!!!! We transfereerden een erg vermagerde, somnolente baby van de materniteit, en installeerde een IV lijn, antibiotica en een vochtbeleid. Onder ruime belangstelling en ongeremde werklust van sommigen (rara wie) hadden we toch het gevoel de afdeling te hebben 'geopend'. We hopen "Jack"(cfr eerdere verhalen) morgen in een betere toestand terug te vinden.

Bij thuiskomst werd onze inspanning beloond met het kleurrijke resultaat van de op onze maat gemaakte Afrikaanse klederdracht.

IMG_3019.JPG


Onze avond kon niet meer stuk.

Commentaren

Lieve collega's,
Het is me nu pas gelukt om jullie avonturen te lezen en ik ben erg onder de indruk van jullie Togolese belevenissen.
We leven hier dan toch in luxe !!
Hier is alles heel rustig, veel tijd voor koffie. We kijken al uit naar jullie terugkomst !
Nog veel goede moed en "goe bezig !! "
Ann

Gepost door: Ann Berghs | 18-01-12

oef, ik dacht al dat jullie geen verslag meer deden,ik ga elke dag kijken en ben blij om jullie perikelen te volgen.
ik zal ze missen als jullie terug zijn.
ps: kim je ziet er heel mooi uit met je afrikaanse klederdracht.

groetjes,

carin

Gepost door: carin domen | 18-01-12

Leuk en indrukwekkend om jullie avontuur te kunnen volgen (raar om onze blauwe pakjes daar te zien), ben ook benieuwd naar al de verhalen en ervaringen die julllie naar huis gaan meebrengen!
Geniet nog van de laatste dagen en tot gauw!
Beatrice

Gepost door: beatrice | 18-01-12

Blij te lezen dat jullie de 'Neonatologie' officieel hebben kunnen openen met een 1e patiëntje (buiten de pop van Liesbeth hé)! Weer een stapje verder. Fijn dat de koekjes hebben gesmaakt. Nog goede laatste werkdag. Geniet er nog van en snuif de sfeer en indrukken nog goed op.
Ik ben benieuwd naar jullie verhalen.
Jo-An

Gepost door: Jo-An | 18-01-12

Prachtig om te lezen wat jullie allemaal doen en hoe breed jullie je inzet zien
Schrijnende toestanden die jullie daar beschrijven.
Hopelijk compenseert het plezier van de de resultaten die jullie behalen de frustratie over de omstandigheden die jullie daar tegenkomen.
Ik bewonder jullie inzet!

Gepost door: patricia | 18-01-12

De commentaren zijn gesloten.