20-01-12

Woensdag 18/01/2012

Ochtendonderwijs 'Neonatale hyprbilirubinemie' en 'Neonatale infecties'. Tijdens het vragenrondje werd uitgebreid van de (laatste) gelegenheid gebruik gemaakt om vragen allerhande af te vuren. Daardoor werden de eigenlijke activiteiten pas laat gestart. Terwijl Kim en Mariëlla assisteerden bij een gynecologische ingreep, begon dr Plaskie aan de zaalronde pasgeborenen, gevolgd door de controle raadpleging. Intussen ontfermden Christel en Gita zich over de enige patiënt die op dat moment de zaal bevolkte. Dit duurde echter niet lang, want plots werd een ex-premature baby die in apnee op de kamer werd aangetroffen, in paniek binnen gebracht op 'onze' afdeling. De eerder geplande simulatieles werd ad hoc vervangen door een real life gebeuren, en alle creativiteit werd gebundeld. Plots werd ons duidelijk dat het niet zo evident is om gewoon maar een kraantje open te draaien om zuurstof te bekomen. Zuurstof????DSC01536.JPG "Die is overal op, en daar is geen budget voor". Na lang aandringen en gebruik van enige autoriteit, kregen we uiteindelijk via de boekhouder de toestemming om een zuurstoffles te laten leveren. Deze liet dan toch niet lang op zich wachten, en werd onder luid applaus onthaald op de afdeling. Hiermee konden we de toestand van ons patiëntje toch enige tijd stabiliseren, en gaven we tijdens de lunch even de fakkel door aan het plaatselijke team. Na de middagrust bleek de situatie toch alweer gekeerd, en waren intensievere zorgen vereist. Alweer liepen we tegen de dagdagelijkse beperkingen aan, en konden we alleen maar duimen en rekenen op God ("Ca va aller, c'est Dieu qui est fort", werd inmiddels ook onze slogan).IMG_3029.JPG Terwijl het neonato team waakte naast zijn patiënten, waakte Mariëlla naast de postoperatieve patiënt van die ochtend. Wegens een belangrijke vergadering met de nieuwe directie, bleek de hele materniteit er verlaten bij te liggen, en diende Mariëlla zich over haar te ontfermen.
Na een hectische werkdag en met wisselende gevoelens keerden we naar huis. Een verfrissende douche spoelde de druk grotendeels weg.
 
Gehuld in onze Afrikaanse kleding werden we door dr Edem en de directeur vergezeld naar het lokale "sterren"restaurant La Douceur, waar voornamelijk Europese gerechten de kaart sierden.
Uiteindelijk toch een geslaagd einde van een bewogen dag.

IMG_3042.JPG

De commentaren zijn gesloten.