06-05-12

5 mei 2012

Na het ontbijt zijn we vroeg naar de markt gegaan in een poging de hitte te vermijden. Maar dat heeft niet echt gewerkt, chaleur partout!! 38°C  Een heel drukke markt met ontzettend veel kraampjes, slapende mensen in en onder het kraam en heel veel brave kindjes.  Zonder gezelschap van een zwarte medemens hadden we toch een ander gevoel, we werden meer bekeken en het maken van foto's werd bemoeilijkt. Kindjes zijn wel steeds gewillige fotomodelletjes.  We gaan nog eens terug met begeleiding.

De terugtocht à pied was ook een ervaring op zich.  Drukke straattaferelen, veel auto's, moto's, fietsers, geiten, varken ...  Halverwege een welgekome schaduwplek en terras met hutjes gevonden waar we 3 liter frisdrank hadden voor 1,30 euro.  De menukaart nodigde uit om te eten voor minder dan 2 euro, maar tant pis de tafel stond al gedekt.

In de namiddag al onze valiezen uitgepakt en inventaire gemaakt.  We hebben echt mooie en voldoende geschenken bij voor de kinderen en de school.   

Nadien ontmoeting met dokter Edem die ons de nieuwigheden ivm appparatuur heeft getoond.(CTG, colposcoop)  Wij waren aangenaam verrast door de netheid en de uitrusting van de operatiekamer en recovery. 

Zaalronde gemaakt in het hospitaal.  In de ontwaakkamer lagen 2 sectio's van de vorige dag, ze bleken in goede toestand te zijn.  Bij navraag zouden ze 5à6dagen in het ziekenhuis blijven.  We zullen ze kunnen opvolgen.

1 baby was opgenomen op pediatrie vanwege foetale nood en meconiaal vruchtwater.  Verder nog enkele  babytjes opgenomen samen met de grootmoeder voor toediening van flesvoeding. mama's overleden bij thuisbevallingen.

Ook een prematuurtje van 1,600gr.Dit werd door een andere moeder meegevoed. 

De avond werd volledig ingenomen door administratieve taken.  Het was niet zo simpel als we dachten om tekst en foto's door te sturen naar de blog.

 

 

 

Commentaren

beste collega's

Blij dat jullie goed zijn aangekomen....Ik las dat er een prematuur van 16oo gram is geboren....kunnen jullie me is iets verder vertellen over de neonatale zaal, hoe is het daar gesteld? wordt ze gebruikt? beetje proper achter gelaten of.....Iik ga jullie verhalen met veel plezier lezen en voel me toch wel een heel stuk daar nog!!!

Veel succes, veel werkplezier en vooral ......neem Afrika volop in jullie op !!!
Moest het jullie lukken...graag nog foto's ;-)

groetjes, Gita ( verpleegkundige neonatologie missie januari 2012)

Gepost door: gita marysael | 06-05-12

Hey collega's,

leuk om al iets te kunnen lezen op de blog, zo voel ik me terug wat in Kara.
Evenals Gita ben ik benieuwd of de neonatozaal al wordt gebruikt? Is de baby met foetale nood daar opgenomen? En hoe verloopt de observatie van de patiënten, worden onze observatiefiches gebruikt?
Dat foto's op de blog zetten, niet simpel is, daar weten wij alles van. En werkt het kabeltje voor het internet al wat beter?
Hopelijk gaat het toch lukken om wat foto's door te zenden, ik kijk er al naar uit.
Doe alvast de groeten aan het hele team!

Ik wens jullie veel tof werk, deugdoende contacten, plezier en geniet van de 'warmte' van de Togolezen!
Groeten,
Christel( vpk neonato SA, missie januari 2012)

Gepost door: Christel | 07-05-12

De commentaren zijn gesloten.