13-05-12

13 mei

Bonjouuuuuuuuuuuuuuuuur Kara, hier zijn we weer.

Gisteren een uitstap gedaan naar Sokodé, de man van de mutualiteitenAanataas, Dieu Donné) bezocht na een rit van 75km, met straattafereeltjes die je niet voor mogelijk houdt.Een "visite guidée" gekregen over zijn werk voor het realiseren van de mutualiteit ter plaatse. Vooralleer we naar het regionaal hospitaal gingen werden we eerst geinviteerd in zijn huis voor een verfrissend drankje. 3 beeldschone kindjes en een groot huis met moestuin, mango's groeien in de tuin.

Het regionaal hospitaal was andere koek: van buitenaf gezien zag het er een deftig hospitaal uit maar binnenin werden schrijnende toestanden vasgesteld. Het centrum in Kara is er een pareltje tegen. En dit allemaal dankzij jullie steun. Het heeft echt wel zin.Wist je dat we al 2x zijn omgeroepen op de radio: belgische équipe is aangekomen.

In Sokodé is 80% moslim: praktisch elke familie heeft zijn eigen moskee.

Niettemin zijn er katholieke kerken, scholen en een radiostation. De kleine katholieke gemeenschap is vooral betrokken bij het onderwijs en de gezondheidszorg.   

De man van de mutualiteit hebben we getrakteerd op een etentje in het hotel waar gewoonlijk de ministers en de lokale VIPs logeren en komen eten. 1/4 kip met friet: kostprijs voor 5 personen: 24 euro.

Na een veilige terugrit en een avondlijk bezoek aan het hospitaal ter controle van de patient  zijn we vroeg in ons bed gekropen.

Vandaag een echte zondag: we zijn als echte missiezusters en nonkel pater naar de mis geweest: 3,5 uur.Waar we enthousiast verwelkomd werden, banken werden voor ons aangedragen en we moesten helemaal vooraan gaan zitten en meedoen.

Thuisgekomen kwam de naaister de maten opnemen voor onze afrikaanse outfit die dinsdag al klaar zou zijn.De naaister ,een jonge vrouw die hoogzwanger is,komt 1 van de dagen misschien bij ons bevallen.Hopelijk komt onze garderobe op tijd klaar.

Vanmiddag hebben we onze geschenken uitgedeeld voor de 11 huisjes van SOS kinderdorpen en bezochten we "maison patience" van mama Elise. 1 van onze kookmoeders.

Tot morgen, Dieu vous bénice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Commentaren

lieve togosisters en blanke dokter,

Zo plezant om wat mee te kunnen volgen op jullie blog,wij zijn fan!! Zeker nu dat het bij ons zo stilgevallen is de laatste nachten, kunnen we jullie avonturen mee volgen.
Wel heel benieuwd naar de nieuwe outfit,veerle is niet jaloers hi,hi Misschien toch aan doen op vrijdag 1 juni :)
Lieve mensen doe dat jobke daar nog goed,geniet van de warmte want hier ist gene vette
Hier onze top 10 namen :jerom
rio
freya
lito
cyvanio
ziona
yahya
yaseen
rana
yazen .
Ge zie het he, alledaagse namen in ons jozefke.

dikke kussen van de nachtsisters

Gepost door: nachtzusters saint jozef | 14-05-12

Dag lieve collega's en Dr Vanderheyden,
ik ben eigenlijk een beetje jaloers op jullie dat jullie zoveel werk hebben in vergelijk met onze missie in januari. Dan moesten we vaak naar werk zoeken en dat was soms frustrerend. Tof dat jullie de neonato al konden gebruiken( werken alle toestellen nog?), spijtig dat je dat kleintje verloor. Maar daar zal Dieu ook wel weer ergens voor tussen zitten zeker?!
Er is zoveel herkenbaar in jullie verhalen, zoals de mensen die geduldig zitten te wachten, uren en uren; de" onvoorstelbare straat tafereeltjes. Ik herbeleef het weer helemaal. Is het wat uit te houden van temperatuur, want da's ook heel wat anders danin januari.
Bij deze wil ik Opa Vanderheyden ook feliciteren met zijn kleinzoon, wel ongelukkige timing, nietwaar.
En heb je mooie stoffen gekozen voor jullie outfit? Doen jullie die dan aan op de volgende vergadering, 'on the catwalk'?
Mensen, geniet nog van jullie laatste week daar in Kara, 't zal veel te vlug voorbij zijn.
En bedankt ook voor het blijven proberen om de fot's te versturen.

Lieve groeten,
Christel

Gepost door: Christel | 14-05-12

De commentaren zijn gesloten.