18-05-12

18 mei

Terug thuis,
Na 2dagen reizen, eerste dag rit Kara-Lome en nadien de vlucht Lome-Brussel, zijn we door onze families weer hartelijk welkom geheten.
We zullen de eerste dagen weer moeten wennen aan ons Westers straatbeeld, de overvolle supermarkten, de luxe en de overvloed en de witte kindjes.
De zon hebben we voorlopig niet tot hier gekregen, maar de Afrikaanse glimlach en gastvrijheid zullen we toch in ons hart dragen.
Lin,Hilde, Carine en Jef

15-05-12

15 mei

Hallo,

Vandaag al onze laatste werkdag,vooral nog operaties gedaan en tussen de bevallingen door de puntjes op de i gezet in de salle de reveil. Carin nam al afscheid van Margueritte, want die ging op retraite.

Als afsluiter van onze 14 daagse, doen we alvast een klein kwisje om te zien of jullie goed hebben opgelet.

wie hoort niet in het rijtje?

togo mei 2012 105.jpgtogo mei 2012 185.jpgtogo mei 2012 085.jpgtogo mei 2012 184.jpg

 

 

 

 

 

mensen hebben hier niets maar wat ligt er in elk hospitaalbed?

 1. lakens
 2. gsm
 3. echtgenoot

op welke dag werd dokter vanderheyden grootvader?

welk is het meest uitgeoefende beroep bij de mensen die naar het hospitaal komen?

 1. vendeuse
 2. revendeuse
 3. menagère
 4. coiffeuse
 5. couturière

de oplossingen kunnen jullie doorgeven via commentaren

Vandaag is onze laatste avond en we gaan een stapje in de wereld zetten met dokter Edem, dokter Patrick, dokter Michel, dokter Jozef en de administratief directeur.

Een mooi einde van ons verblijf hier, hopelijk wordt het een mooie avond.

slaapwel, 

 

14-05-12

14 mei

Hallo trouwe lezers,

Wij zijn heel blij met de fanclubStoer

Dr.Van derheyden leert hier elke avond bij,Het gaat hier over:"slepen, kopieren,plakken, deleten,open staan,uploden,keer e keer were..." terwijl hij het liever heeft over: "epi,ontsluiting,déclenchement de travail, ne col van den uterus, ras (rien à signalier), raf (rien à faire),DDR (date dernière rètogo mei 2012 029.jpggles), douleur dans le bas ventre, doigtier propre...

Het operatieprogramma is vandaag eindelijk op gang gekomen, langzaam maar zeker. zo ook de elektriciteit, is wel vijf keer uitgevallen tijdens het opereren, gelukkig is er een noodcircuit dat toch nog iets licht geeft. De instrumenten worden  wel super gesteriliseerd, want telkens de stroom uitvalt, begint de sterilisator weer opnieuw, en opnieuw, en opnieuw. Misschien moet Electrabel hier solliciteren om marktleider te worden!!

De giften die we gegeven hebben en die vanuit verschillende bronnen kwamen, hebben de kinderen echt veel plezier gedaan.In de lagere school kwamen ze vandaag allemaal buiten met een potlood, bic ,gom en schrift en de kinderen liepen  echt op ons toe om ons te bedanken. Het vele speelgoed en de kleding komen hier echt goed van pas en "zo dankbaar" dat heb je in jaren niet meer meegemaakt.Daar kunnen wij dan weeral van leren.De "Afrikaanse glimlach" blijft ons plezieren!togo mei 2012 138.jpg

 

togo mei 2012 127.jpgtogo mei 2012 155.jpgtogo mei 2012 161.jpg

 

 

dit is Epifigenie een leerling vroedvrouwtogo mei 2012 159.jpgtogo mei 2012 168.jpg

 

ons Lin in actie 

13-05-12

13 mei

Bonjouuuuuuuuuuuuuuuuur Kara, hier zijn we weer.

Gisteren een uitstap gedaan naar Sokodé, de man van de mutualiteitenAanataas, Dieu Donné) bezocht na een rit van 75km, met straattafereeltjes die je niet voor mogelijk houdt.Een "visite guidée" gekregen over zijn werk voor het realiseren van de mutualiteit ter plaatse. Vooralleer we naar het regionaal hospitaal gingen werden we eerst geinviteerd in zijn huis voor een verfrissend drankje. 3 beeldschone kindjes en een groot huis met moestuin, mango's groeien in de tuin.

Het regionaal hospitaal was andere koek: van buitenaf gezien zag het er een deftig hospitaal uit maar binnenin werden schrijnende toestanden vasgesteld. Het centrum in Kara is er een pareltje tegen. En dit allemaal dankzij jullie steun. Het heeft echt wel zin.Wist je dat we al 2x zijn omgeroepen op de radio: belgische équipe is aangekomen.

In Sokodé is 80% moslim: praktisch elke familie heeft zijn eigen moskee.

Niettemin zijn er katholieke kerken, scholen en een radiostation. De kleine katholieke gemeenschap is vooral betrokken bij het onderwijs en de gezondheidszorg.   

De man van de mutualiteit hebben we getrakteerd op een etentje in het hotel waar gewoonlijk de ministers en de lokale VIPs logeren en komen eten. 1/4 kip met friet: kostprijs voor 5 personen: 24 euro.

Na een veilige terugrit en een avondlijk bezoek aan het hospitaal ter controle van de patient  zijn we vroeg in ons bed gekropen.

Vandaag een echte zondag: we zijn als echte missiezusters en nonkel pater naar de mis geweest: 3,5 uur.Waar we enthousiast verwelkomd werden, banken werden voor ons aangedragen en we moesten helemaal vooraan gaan zitten en meedoen.

Thuisgekomen kwam de naaister de maten opnemen voor onze afrikaanse outfit die dinsdag al klaar zou zijn.De naaister ,een jonge vrouw die hoogzwanger is,komt 1 van de dagen misschien bij ons bevallen.Hopelijk komt onze garderobe op tijd klaar.

Vanmiddag hebben we onze geschenken uitgedeeld voor de 11 huisjes van SOS kinderdorpen en bezochten we "maison patience" van mama Elise. 1 van onze kookmoeders.

Tot morgen, Dieu vous bénice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12-05-12

foto's eindelijk gelukt!!!!!

togo mei 2012 109.jpgtogo mei 2012 086.jpgskynetblogs.JPGtogo mei 2012 020.jpgtogo mei 2012 144.jpgtogo mei 2012 043.jpgtogo mei 2012 035.jpgtogo mei 2012 053.jpgtogo mei 2012 117.jpgtogo mei 2012 107.jpgtogo mei 2012 119.jpg

11-05-12

11 mei

wist je dat ze in togo....  

 • de dag beginnen met bon arrivé, bon travail, hmm...hmm...,et le séjour? ,et le travail?,et la nuit?; en telkens en telkens weer opnieuw....
 • als het te hard regent opname op de verloskamer wordt uitgesteld tot het onweer over is...
 • de verpleging geen zorgen meer hoeft toe te dienen na de bevalling, de familie zorgt voor lakens, eten en drinken...
 • een babysit niet nodig hebben, le dieu est toujours en overal en alles komt goed...
 • onze kookmoeders ons op handen dragen... Dieu vous bénice!!
 • dat Jef ons heeft ingelicht over de laatste lingeriemode in togo...
 • dat een maandverband hier altijd "vania" noemt...
 • Carin "always" verwart met "lays"...
 • Hilde altijd openstaat en er soms slecht voor zit...
 • voor een missie in togo je een computerfreak moet zijn ...(en dat lin dat gelukkig aan het worden is) 
 • de "electricité" verschillende malen per dag uitvalt en zo de autoclaaf niet klaarkomt ,op die manier geraakt hier alles steriel
 • er hier een wasmachine staat en ze alles met de hand wassen... 
 • een kindje de borst geven / "tetter "noemt
 • er hier nog veel werk aan de winkel is op de recovery: verhalen volgen mariella
 • dat ze de moederkoek mee naar huis nemen....
 • een week wachten voor ze hun kindje een naam geven....

vandaag sluiten we af met de top 5 van de namen....

 1. dieudonné
 2. fernand
 3. luc,lucien,lucca,
 4. clément
 5. basil

 

 1. harmony
 2. céline
 3. épiphénie
 4. alida
 5. modestine

hopelijk tot morgen, grâce à dieu

 

 

 

10 mei

dag allemaal, hier zijn we weer....

vannacht om 4u 10 , vroeger dan anders uit ons bed gebeld door vroedvrouw Justine, voor de geboorte van een tweeling :

een echt avontuur om zo s'nachts , (gelukkig waren we met zijn tweeen ), met de zaklamp de afstand van het woon-werk verkeer te doen.

Het was nog pikdonker , maar in sommige huizen van het kinderdorp was er al volop bedrijvigheid : voor ze naar school gingen zijn de oudste kinderen al aan het keren en aan het afwassen , !!!! ( dat zien we nt gebeuren in belgie !!!)

Aan het hospitaal aangekomen , dachten we aan het volk te zien dat we veel werk gingen hebben , maar ze zaten al te wachten voor de consultatie van de blanke gynaecoloog , die pas begon om 9u nadat er eerst les voor het personeel was gegeven !!!!

Nadien even met de administratief directeur gaan praten over aanslepende technische mankementen!! sito presto werden deze opgelost door 3 techniciens die hij uit het dorp had laten overkomen.,en rond de middag was er al een oplossing, Blank zijn heeft ook in Togo zijn voordelen!!!

Verder hebben we een speciale avond gehad : wij hadden een kersverse opa onder ons , Jef werd zopas ,6 weken vlugger dan verwacht opa van zijn 5de kleinkind "Tom".Alles goed met moeder en kind en .... ook met "daddy"...Hij had precies een voorgevoel ,want de kleermaker werd vandaag ontboden voor de maten op te meten van Jef.

De natuur vierde mee met een klank en lichtspel !!!!! als wijze van attractie ...

voilà tot morgen...

09-05-12

9 mei

Na de zondvloed van gisteravond opgestaan met weeral een stralende Stoer aan de hemel. (we denken vandaag al de warmste dag, meer dan 40°)

Ons moedertje van de spoedoperatie van gisteren stelt het vandaag betrekkelijk goed.Wat een sterke vrouwen die afrikaanse!! Ze is ons super dankbaar.

Ons dagelijks woon-werkverkeer gaat als volgt: na de 1ste bocht worden we bestormd door massa's klleuters die ons in koor begroeten met het togolese woord voor blanke(enseigne) en die ons allemaal wel eens willen vastpakken. (is dat wit wel echt)  De volgende  bocht naar links komen de lagere schoolkinderen aangerend en zien we ze hinkelen, voetballen,op boomstammen balanceren ... Dan steken we de straat over naar het hospitaal, daar lopen de varkens, kippen en schapen vrij rond als figuranten in een straattoneel.

Vandaag was het weegdag in de maternité, weeral een volle consultatie met prachtige baby's. Het systeem van wegen is nog wat voorhistorisch : baby's worden in een doek gelegd en deze wordt aan" den bascule "gehangen..geeft vooral super mooie foto's ( maar spijtig genoeg kunnen we ze jullie niet tonen )

Het was vooral een drukke consultatiedag vandaag, zodat de planning voor operaties van volgende week al goed volzet geraakt...

wij worden hier super in de wat gelegd dor de kookmoeders denise en Elise!!!,omdat we gisteren zo'n drukke werkdag hadden en pas kwamen eten om 14u30, bracht Denise vandaag ons 10uurtje om 12u naar het ziekenhuis ( dit wil zeggen, tassen koffie en thee in een zinken bad op haar hoofd)waar ze die croissants vandaan toverde blijft ons een raadsel!!!

en ja hoor nog 2 keer slapen en we mogen naar het buitenverblijf van klein johanneke....

tot morgen

 

08-05-12

8 mei

Hallo hier zijn we weer.

Vanmorgen vroeg 1ste les gegeven voor het personeel van HME onder massale opkomst.

Ondertussen alweer een bomvolle wachtzaal gynaecologie voor de blanke dokter, de mensen komen van heinde en verre en leggen zich te rusten na een lange wandeling op allerlei plekjes in en rond de consultatie. Geduldig wachtend en nog geen zekerheid dat ze vandaag geholpen worden. Niemand wordt lastig, GEDULD is de norm in Afrika.

Op de vraag van de Gitta en Kristel: de baby van 1600gr was niet opgenomen in de couveuse maar gewoon gehospitaliseerd en doet het momenteel wel goed .

De neonatologie is echter vandaag wel goed in gebruik genomen, opname's van 2 prematuren die thuis geboren waren. Het éné(1100gram) de helft van een tweeling waarvan het 2de babytje doodgeboren was. Het andere 1200gram.  We hebben ze alletwee opgenomen in de couveuse, die al een tijdje niet in gebruik was. Ondanks de beste zorgen is het kleinste kindje plots overleden.

Nog een bevalling die uitgedraaid is op een spoedkeizersnede omwille van foetale nood. Met nadien een reanimatie van de baby en een comlplicatie bij de moeder.

Gelukkig hadden we vandaag ook een normale vlotte bevalling.

Onze dag eindigde leuk met een uitnodiging van een kersverse papa van "johan" die ons zondag wil komen halen om naar zijn buitenverblijf te gaan.

Uiteindelijk om 2Ou gegeten: groenten en mango.

ps: fotootjes zullen niet lukken, hoe spijtig ook, waarschijnlijk te weinig plaats op den blog.

groetjes en tot morgen!

     

7 mei

Onze 1ste volledige werkdag: vergadering om 7uur met de medische staf.

Het lijkt hier wel een goed draaiend kliniekske. Op elke consultatie zitten, liggen veel patienten te wachten op hun beurt voor het blanke team dat hier zelfs op radio Kara is aangekondigd.

De consultatie van de vaccinaties heeft de kaap van 100 overschreden. Soms is Afrika ook snel en efficiënt, babietje Johan, geboren om 14 uur en reeds om 15uur zijn 1ste vaccinatie gehad: BCG

Op consultatie gynaecologie waren hoofdzakelijk patienten met infertiliteitsproblemen die hoopten dat de blanke dokter een wonder zou kunnen doen.Er werd fors doorgewerkt tot 14 uur. Nadien eten en we stonden terug paraat om 15uur.

Er zijn maar 4 vroedvrouwen die voor de permanentie zorgen. Nu was het de beurt aan Claire die 24 uur van wacht was, haar jongste kind van 14 maanden bracht zij mee om de borst te geven.  Zie je het al in Belgie gebeuren!

Bevallingen lopen hier goed, gisteren 4 vandaag 2.

Good night, sleep tight

6 mei

Opgestaan om 5u15: jaja, we zijn naar de togolese Mis geweest en vertaling naar het frans.Duur: van 6 tot 8 uur. Gebracht en opgehaald door de directeur van het kinderdorp.  Zeker 1000 personen aanwezig: allemaal om ter mooist gekleed. Enkele kinderen van het kinderdorp eveneens aanwezig kwamen dadelijk op ons toegelopen.

Nadien ontbeten. De laatste hand gelegd aan de lesjes en we "proberen"  de blog te updaten met de hulp van het thuisfront.

Dank u wel Joke en Femke.

06-05-12

5 mei 2012

Na het ontbijt zijn we vroeg naar de markt gegaan in een poging de hitte te vermijden. Maar dat heeft niet echt gewerkt, chaleur partout!! 38°C  Een heel drukke markt met ontzettend veel kraampjes, slapende mensen in en onder het kraam en heel veel brave kindjes.  Zonder gezelschap van een zwarte medemens hadden we toch een ander gevoel, we werden meer bekeken en het maken van foto's werd bemoeilijkt. Kindjes zijn wel steeds gewillige fotomodelletjes.  We gaan nog eens terug met begeleiding.

De terugtocht à pied was ook een ervaring op zich.  Drukke straattaferelen, veel auto's, moto's, fietsers, geiten, varken ...  Halverwege een welgekome schaduwplek en terras met hutjes gevonden waar we 3 liter frisdrank hadden voor 1,30 euro.  De menukaart nodigde uit om te eten voor minder dan 2 euro, maar tant pis de tafel stond al gedekt.

In de namiddag al onze valiezen uitgepakt en inventaire gemaakt.  We hebben echt mooie en voldoende geschenken bij voor de kinderen en de school.   

Nadien ontmoeting met dokter Edem die ons de nieuwigheden ivm appparatuur heeft getoond.(CTG, colposcoop)  Wij waren aangenaam verrast door de netheid en de uitrusting van de operatiekamer en recovery. 

Zaalronde gemaakt in het hospitaal.  In de ontwaakkamer lagen 2 sectio's van de vorige dag, ze bleken in goede toestand te zijn.  Bij navraag zouden ze 5à6dagen in het ziekenhuis blijven.  We zullen ze kunnen opvolgen.

1 baby was opgenomen op pediatrie vanwege foetale nood en meconiaal vruchtwater.  Verder nog enkele  babytjes opgenomen samen met de grootmoeder voor toediening van flesvoeding. mama's overleden bij thuisbevallingen.

Ook een prematuurtje van 1,600gr.Dit werd door een andere moeder meegevoed. 

De avond werd volledig ingenomen door administratieve taken.  Het was niet zo simpel als we dachten om tekst en foto's door te sturen naar de blog.

 

 

 

Missie van 3 mei tot 18 mei 2012: Aankomst

deelnemers:
Dr.Jef Vanderheyden: Gynaecoloog
Carin Domen:verpleegkundige
Hilde Van Frausum: vroedvrouw
Lin Mortelmans:vroedvrouw

Na een vlotte vlucht Brussel-Lomé en de rit Lomé-Kara kwamen we op 4mei 2012 aan in het SOS kinderdorp waar we gedurende de volgende 14 dagen zullen verblijven.Dr.van der heyden waande zich de paus en wilde persé de grond van Togo kussen nadat hij de laatste trap van het vliegtuig miste. Lin hebben we bij aankomst dadelijk in haar bed gestoken vanwege reisziekte. Ze had zich niet ingesteld op de luxe 4x4 voiture van Amina (dir. sos Togo) ze had zich verwacht aan het schamel busje van 3 jaar geleden.

Een heerlijke maaltijd stond ons op te wachten;

Na de maaltijd bezochten we het HME onderleiding van de nieuwe administratief directeur. Het was een warm Stoerweerzien met oude bekenden. Onze eerste indruk was positief.

Nadien hebben we onze valiezen uitgepakt en onze kamers geinstalleerd, met acrobatische toeren muskietennet geplaatst.

Verdiende rust volgt en morgen zijn we er weer met uitgebreid verslag en foto's.

Groetjes en slaapwel