25-10-12

En nog meer van da...

Bonne arrivée!!

23/10/2012

6.00 u. Alweer  vroeg dag. Het ontbijt is weer zalig : smeerkaas van de “lachende koe”, een meegesmokkelde Capuccino met Ovaltine (echt eens proberen), aardbeien confituur en verse Togolese baguette. Veel tijd om na te genieten is er niet ; met de computer onder de arm gaat het richting ziekenhuis. Gesteund door menig “Bon travail” kan dit niet anders dan goed komen.

Eerst lopen we bij Thérèse langs. De aërosols hebben hun effect niet gemist. De koorts is verdwenen en ze heeft honger. Ze ademt vrij en zuiver en is ook duidelijk actiever . De pijn is onder controle.

7.15 u. Iedereen is al enige tijd aan het wachten voor de les: "soins des plaies chroniques et aigues". Aan de vragen te meten is de boodschap duidelijk over gekomen.

8.00 u. Op naar het OK! We starten onze operatiedag met een VIP. De zus van Dr. Edem moet bevallen en is voor haar re-sectio speciaal naar Kara afgereisd. Dr. Edem kon, ondanks herhaalde pogingen, zijn collega in Kara niet vinden om de ingreep uit te voeren. Na rijp beraad besluit hij het dan maar zelf te doen. Iedereen zet zijn beste beentje voor! Het wordt geen makkelijke ingreep: derde sectio, placenta previa en stuitligging. Een flinke dochter wordt geboren met een vlotte start. Ook met de moeder verloopt (gelukkig) alles voorspoedig.

Vervolgens werken we tot de vroege avond (19u00) de rest van ons programma af. We opereren liesbreuken, navelbreuken, liesbreuken, navelbreuken, liesbreuken, navelbreuken,... De anderhalf jaar oude Mina heeft het echter niet zo begrepen op de operatiezaal. Daar waar de voorgaande kinderen zonder één kik te geven in slaap werden gedaan, krijst Mina de hele boel bijeen. Wanneer we echter haar navelbreuk bekijken, begrijpen we ook waarom het kind zo angstig was. Rondom de navel staan verschillende littekens en onze Togolese collega's vertellen ons dat deze 'scarificaties' worden uitgevoerd door de traditionele maraboe's om een medisch probleem op te lossen. Hoe dan ook we helpen ze nu van haar navelbreuk af en dat met één litteken.

En hoe gaat het met Thérèse ? In de loop van de voormiddag doet ze weer koorts. Ze heeft echter goede eetlust en had - tot ieders tevredenheid - ook stoelgang. Algauw blijkt van waar de koorts vandaan komt. De wonde is -zoals te verwachten - geïnfecteerd en dient opengemaakt te worden. Dat gebeurt aan bed en is toch pijnlijk voor een kind van 3.

s Avonds komt onze privé-couturière onze bestelling afleveren. Er wordt uitgebreid gepast en geshowd. Nu nog een ander kleurtje en we zijn helemaal Afrikaans!

 

24/10/2012

Ook nu weer wacht ons een lange dag. Er zijn weer  meerdere patiënten op het programma waaronder enkele kinderen. Na 1,5 week hard zoeken, improviseren en af en toe wachtenTong uitsteken, houden we er vandaag een goed ritme op na. Om 10u wordt onze tweede patiënt afgeleverd op de ontwaakzaal. Zowaar het Augustinus (maar nog niet het befaamde VDB) tempo!!!!

Vandaag was ook de kleine Faozane (1,5jaar) aan de beurt. Vorige week bleek de jongen verkouden en had hij koorts. Daarom werd zijn ingreep naar vanochtend verplaatst. Bij het 'bestellen' van het kind, bleek dat zijn overbezorgde moeder hem net flink wat hapjes had toegestopt. 6 uur wachten dus. 's Avonds kon het dan wel. Alleen bleek de kleine samen met moeder het ziekenhuis uit op zoek naar... eten. Nog net op tijd werd erger voorkomen en kon hij geopereerd worden. Tot overmaat van ramp bleek Faozane moeilijk te prikken! Dit was buiten Patrick gerekend. Na enkele pogingen stopte deze er vlot een infuusje in. De ingreep verliep verder zonder hindernissen.

Thérèse daarentegen heeft nog steeds koorts en dat terwijl haar algemene conditie er op vooruit gaat. Bij inspectie van de wonde is er nog steeds ettervelies. De wonde moet dus verder open. Ook deze keer een hele onderneming maar alles komt goed.

22.00u Na een overheerlijke avocadoschotel, nog even snel een blogske doen. Tijdens dit heerlijk maal bedachten voor jullie de kwisvraag van de maand:

Hoeveel ingrepen zullen we tegen morgenavond verricht hebben ???

Bets are open. Prijs: gratis reis op een missie naar HME Kara.

 

Commentaren

Ik heb zoals altijd met héél veel belangstelling jullie blog gevolgd, en gelezen dat jullie wel een heel erg vol programma gehad hebeen deze missie! Moest er nog iemend twijfelen aan het nut van de missies, en denken dat wij/jullie daar met vakantie zijn! Iedereen die er geweest is, weet dat er hard gewerkt wordt en dat deze missies van erg groot nut zijn. Ik weet dat ook de mensen ter plaatse telkens weer enthoesiast zijn over de komst van de mensen van de GZA, om zo samen met hen het succesverhaal van het HME Kara te schrijven, en de mensen in Togo de medische zorgen te geven die iedereen verdient! Bon courage, en ook van de thuisblijvers alweer een dikke pluim aan het ganse team! Kom goed terug thuis, met een goed gevoel!

Gepost door: Peter Anthonissen | 25-10-12

Beste Togo vrienden,

Chapeau en respect, dat zijn de woorden die ik jullie wil toedragen na zo een intensieve missie. Verder wens ik jullie nog een goede terugreis en zien jullie wel en gezond terug in ons koude belgenlandje..

Wat de vraag betreft "hoeveel ingrepen"....54?

Groetjes en geniet nog even van de Togolese sfeer...

Dikke knuf...xxx...

Gepost door: Heidi | 26-10-12

WIJ weten dat jullie daar hard werken en als de resultaten er dan zijn geeft dit toch een mooi gevoel.
De spanning hoe het verder afloopt is daar nog groter omdat de middelen er kleiner zijn.
Maar het gevoel kennen we.
En troost u ,ook hier stoppen ouders verkeerde dingen aan hun kinderen toe,bv chips is toch heel licht!!
Nog even zoeken naar het laatste stukje energie om de laatste dagen te vullen want jullie zullen wel keimoe zijn.

Tot binnenkort

Mariella

Gepost door: Mariella | 26-10-12

Amai, goe bezig zou ik zo zeggen!
Het is leuk om alles zo goed te kunnen volgen.
Ik zie het zo voor mij.
Ik ben blij dat met Thérèse alles goed verloopt en dat de operaties ook van een leien dakje gaan.
Nog veel succes met het verdere verloop van de missie en tot kijk in ons koude belgielandje. (8° momenteel)

Is er een foto beschikbaar van jullie in afrikaans ornaat?

Vele groetjes ook aan Denise en Elise,

Carina

Gepost door: carina domen | 26-10-12

Amai, heel goed bezig!
Ik volg met spanning jullie verhalen.
Ik ben blij dat jullie patientjes het allemaal goed maken.

Is er geen foto beschikbaar van jullie in vol afrikaans ornaat?

Nog veel succes en tot in ons koude Belgiëlandje. (8° momenteel en vannacht zou het gaan vriezen)

vele groetjes aan alle bekenden ginder,

Carin

Gepost door: carin domen | 26-10-12

Het is leuk jullie zo goed te kunnen volgen in Togo, en het doet deugd te zien dat jullie zo gepassioneerd bezig zijn.
Proficiat voor jullie PUIK werk.
200% waardering voor jullie inzet
Veilige terugreis.
hilde van frausum

Gepost door: Hilde van frausum | 29-10-12

Ik ben de schoonbroer van Linda Mortelmans. Aan gans het team: een voorbeeld om anderen te helpen en je vrije tijd zo vruchtbaar te besteden. Passie, gedrevenheid en de teamspirit maken jullie groot.
Proficiat en veel succes daar.
Goed dat we dit allemaal van hieruit een beetje kunnen volgen.

Vanuit Heindonk, 15-04-13
Herman

Gepost door: Herman Vernimmen | 15-04-13

De commentaren zijn gesloten.