19-04-13

17 en 18 april

17 april 2013:
 

Afspraak voor ons eerste lesje was om 7 u 15. Dokter Erik zou de spits afbijten en zat mooi op tijd klaar met stick  en pc . Maar het zou Togo niet zijn als de beamer  er  al stond.Zo werd ons programma al een beetje in de war gestuurd!!! De les was een succes , er werden veel vragen gesteld en vooraf ingeoefend applaus deed de lesgever veel deugd!!

Onze eerste    operatiedag  was naar Afrikaanse normen een succes!!!, naar Europese normen  eerder matig !!!  Zowel Docteur Edem  , docteur Michel , docteur Patrick als dokter  Elisabeth, en dokter Erik  hebben hun beste beentje voorgezet en 2 moeilijke ingrepen tot een goed einde gebracht.! Terwijl Lin de opvang  in de ontwaakzaal verzekerde , heeft  Ilt  in de gauwte een baby aangepakt ... Het aantal bevallingen is hier fel gestegen, verleden jaar zijn ze aan de 1000 bevallingen geraakt.!!! En dit alles wordt gefixed door 4 vroedvrouwen , dag en nacht ,waarvan er momenteel 1 op congé is !
Vanmiddag  komen de operatiepatienten van morgen ,op consultatie, en wordt de juiste planning opgesteld.
Hilde en Lin.
 
18 april:
Vandaag opnieuw vroeg uit de veren. Na een snelle hap aan de ontbijttafel, begeven we ons naar het leslokaal voor een voordracht over "hémoraghie postnatale" door Hilde gegeven. De interesse van het publiek is fenomenaal en na afloop worden talrijke vragen op haar afgevuurd. Na de voordracht trekken we naar het OK. vandaag staan een keizersnede, een hysterectomie en een ovariële cystectomie op het programma. Het operatieprogramma start met enige vertraging, omdat Dr. Els eerst nog bijstand moet bieden bij een bevalling van een tweeling. Nadat de tweeling gezond en wel op Togolese bodem is gezet, kunnen we starten met de keizersnede. Dit verloopt zeer vlot. Vlak na de geboorte krijgt de kleine pruts reeds oorbellen in de oortjes geprikt. Daarna volgen nog twee operaties; ook deze verlopen zonder problemen. Wel worden we enkele keren geplaagd door een vervelende stroompanne doch dit kan ons enthousiast team niet tegenhouden. Er wordt ijverig verder geopereerd door Dr. Els, Dr. Edem en Michel. Jammer dat het wisselen van de patiënten zo traag verloopt. Zo wordt er veel tijd verloren.
Algemene of rachi anesthesie, de plaatselijke "anesthesist", Patrick heeft beide technieken goed in de vingers. Hij verricht mooi werk.
Terwijl wij in de operatiezaal bezig zijn, zorgen de vroedvrouwen in verkoeverzaal voor de geopereerde patiënten en tussendoor assiteren nog bij een aantal bevallingen.
Erik.

Commentaren

Voor jullie dagelijkse kost; voor ons spannend om te volgen!

Gepost door: Anny V.F. | 19-04-13

De commentaren zijn gesloten.