19-04-13

19 april

Ons ochtendlesje verloopt al wat vlotter, iedereen is aanwezig en de beamer staat klaar. Malaria is de meest voorkomende oorzaak van vroeggeboorte en een neonatale intensive care wordt vooral vervangen door het 'kangeroeen' bij de mama. Er is hier geen tertiair centrum om naar te verwijzen en men aanvaardt gedwee dat baby's jonger dan 30 weken sterven. Mensen hier ondergaan en aanvaarden het leven zoals het zich aanbiedt. Des te volgzamer deze patiënten zijn, het enige dat ze zeggen is ' oui docteur et merci', des te mondiger zijn ze bij ons. De gulden middenweg is waarschijnlijk het beste. Deze ochtend waren we voorbereid op 3 ingrepen waarvan er slechts 1 is komen opdagen. Typisch Afrikaans kan je denken, maar waarschijnlijk net niet genoeg centjes bij elkaar verzameld om te betalen. Dr Eedem is er zeker van dat ze volgende week hier wel zullen staan. Beeld je in dat je voor elk draadje, infuus , antibiotica of pijnstiller eerst moet betalen!!! Een luxe geneeskunde is het inderdaad bij ons. Vanmorgen een kanjer van een uterus myomatosus geopereerd, helemaal vergroeid bij iemand met een Hb van 7.35g%. Gelukkig vandaag zonder stroompanne en geen vliegen in de buurt en ik kan op de deskundigheid van Erik rekenen voor een perfecte narcose en postoperatieve pijnstilling. Onze vroedvrouwen hebben het hier ook naar hun zin. Zij delen hun ervaring rijkelijk met ' les sage femmes' van hier. Vooral op gebied van organisatie valt hier nog veel te leren. Zelfs het dossier beheer waar zo vaak op gesakkerd wordt, krijgt plots belang. Samen zijn ze nu naar het verlosblok voor een bevalling. Na deze bevalling zijn er nog 2 binnen: een 2de kindje met een sectio in de anamnese en een primi stuit. Gisteren ook een 2ling ,hoofd en dwars ligging , die normaal door de vroedvrouw gebeurt. Ik zal straks toch maar eens gaan kijken ?! Vanavond gaan we samen een hapje eten met dr Eedem , Dr. Patrick anesthesie en Michel, de verpleger assistent. Er heerst veel ontevredenheid bij het personeel. Zowel de artsen als de verpleging moet ontzettend veel uren werken en sinds 9 maanden zijn ze slechts voor de helft uitbetaald!!! Het zal goed zijn om hen eens in een rustige omgeving aan het woord te laten.... Tenzij ze ons natuurlijk nodig hebben voor dat stuitje en ' die sectio,in de anamnese', maar zo gaat het nu eenmaal bij verloskunde. Gelukkig is de voldoening er nog steeds om op het einde van de rit gelukkige mensen te zien. Afrika is nog steeds een apenland en draait vierkant, maar voor de mensen maken wij hopelijk net dat ' beetje' verschil, en zo zijn wij ook weer een stukje gelukkig. Het team de la Belgique, Hilde, Lin, Erik en Els Verstuurd vanaf mijn iPad

Commentaren

amai, jullie zijn weeral goed bezig.
zo te horen aan het aantal bevallingen draait de kliniek goed, het personeel zal zeker goed werk leveren.
werken en niet betaald worden dat is wel erg frustrerend.
hopelijk is er iets aan te verhelpen.

nog veel succes en ik kijk al uit naar jullie verhalen.

groetjes,

Carin

Gepost door: carin domen | 20-04-13

Jullie verichten daar weer nobel werk.
Schrijnend dat deze arme bevolking voor alles moet opdraaien om hun eigen welzijn een beetje op peil te kunnen houden...en dan nog natuurlijk...!
NIet alle termen klinken me duidelijk in het oor maar ik kan me voorstellen dat niet elke medische interventie even vlekkeloos verloopt en tevens een positief verloop kent.
Doch kan ik uit de verhalen opmaken dat er zonder jullie hulp voor enkele toch geen uitweg meer zou zijn...dus daaromen en wederom...RESPECT...!
Gelukkig kunnen jullie toch af en toe je hart eens luchten bij elkaar want dat is wel nodig...!!
Ik wens jullie nog een schitterende en deugddoende missie en doe de groetjes aan iedereen daar...mes Familles Togolese...!!

Gepost door: Heidi | 22-04-13

De commentaren zijn gesloten.