05-05-14

Maandag 5 mei

Vandaag was het lundi...

De dag begon met de voorstelling van het personeel van het ziekenhuis en van onszelf. Mooi ingeleid door Dr.Togo3.jpg Edem: "nos amis Belges sont parmis nous depuis vendredi".De perfecte gelegenheid om het medicatieprobleem nog eens op tafel te gooien bij de directie. Toen duidelijk werd dat geen anesthesiemedicatie ook geen enkele operatie betekent, kwam er schot in de zaak, en uiteindelijk kwamen we met een "officiële" factuur terug uit het CHU met enkele flessen damp. Ondertussen zaten Joost en Klaartje niet stil: minstens 25 patiënten werden op de consultatie gescreend, met de uitstekende begeleiding van infirmier Joseph. Voornamelijk goiters in alle vormen en maten, maar ook gehoorsproblemen, een dikke tong, een grote lip, choanaal atresie, een eventratie (in de hoop dat Dr. Leyman toch ergens in onze valies verstopt zat) en the wizard of Oz (zie foto), Lijsten werden opgesteld voor de volgende dagen, welke patienten moeten zéker worden geopereerd en wie komt op de wachtlijst. 

Op de middag konden we eindelijk van start gaan: de eerste patiënte met grote goiter werd geinstalleerd (dit zou een kolfje geweest zijn naar de hand van Dr. Dehaen, want dolantine is hier nu het enige beschikbare opiaat). De incisie was nog niet helemaal gezet of de electriciteit liet ons al even in de steek, maar dankzij Chris zijn fantastische installatie joeg dit het personeel van het ziekenhuis meer de stuipen op het lijf dan ons. De eerste operatie verliep supervlot, dankzij de deskundige assistentie van Michel en het spoelwater uit de gesteriliseerde afrikaanse theepot. Spijtig genoeg respecteerde de tweede patiente noch het juiste opname-uur, noch de juiste nuchtertijden, dus het zat er alweer op voor vandaag. Chris (alias Mac Gyver) bleek ondertussen het hele ziekenhuis geplunderd te hebben op zoek naar stevig knutselmateriaal om de waterdestillator te optimaliseren (ttz: buizen van kapotte bedden, buizen van kapotte vuilbak, spare-parts van afgedankt anesthesietoestel...)

We lieten onze patiente op de salle de reveil onder nauwgezet toezicht van de vroedvrouw van de gang en werden weer met een hartelijk bonsoir en een heerlijk avondmaal verwelkomd door maman Martine.

Commentaren

Hey Kim en co, jullie zijn blijkbaar al goed in vorm, na heel wat herstelwerk weeral, en waarschijnlijk een schema volgeboekt voor de rest van de dagen.

Ik wens jullie allen heel veel werkijver, veel dankbaarheid van de vele mensen die naar jullie komst uitkeken en veel deugddoende momenten en lol, om de stress en tegenslagen die er zeker ook zullen zijn, aan te kunnen!!
Geniet van de Afrikaanse vriendelijkheid, de eenvoud en de fijne momenten!!!

Een fantastische missie gewenst!!!
Groetjes, Christel D'Hondt

Gepost door: Christel D'Hondt | 06-05-14

Hey Kim en co,

Blij jullie te lezen en zo te horen, normale afrikaanse toestanden.
Bon Courage en vele groeten vanuit jullie zusterziekenhuis

Gepost door: Roger | 07-05-14

De commentaren zijn gesloten.