04-10-16

Dag 1 en 2 in het ziekenhuis

Hier zijn we weer..

Gisteren hebben we een iets wat moeilijke dag gehad. 's Morgens zijn we voorgesteld aan de dokters en verpleegkundigen van de pediatrie en neonatologie. Na een korte bespreking over bijvoorbeeld de lesjes die we gaan geven, hebben we de dokterstour gevolgd. De meeste mensen hier lagen in het ziekenhuis omwille van malaria en er lagen 4 baby's waarvan 3 prematuren. We hebben wel heel wat uitleg gekregen van de "medical assistent" en de dokter over de patiënten maar de patiënten zelf werden weinig onderzocht. Nadien hebben de verpleegkundigen hun tour gedaan. Er werd bij 2 mensen bloed genomen en bij 1 vrouw werd de bloeddruk gecontroleerd. Er lagen nochtans minstens 15 patiënten. Na deze tour werden we wat aan ons lot overgelaten waarna we hebben beslist om de neonatologie onder handen te nemen. We hebben al de apparatuur gecontroleerd maar er waren verschillende monitors, aspiratiemachines en couveuses die niet werkten. We hebben in deze tijd dat we hebben gekuist, gemerkt dat de (premature) baby's op de neonatologie amper opgevolgd worden. De temperatuur wordt 2x per dag gecontroleerd en er wordt medicatie gegeven. Verder zijn de zorgen aan de mama. Er zal eens gevraagd worden of de baby drinkt maar de mama's knikken meestal ja en bedoelen nee. Er was dus niet echt iets veranderd sinds de laatste missie. Het was een moeilijke eerste dag maar we zouden ons hoofd niet laten hangen!

Dag 2 begon al helemaal anders. We kwamen binnen op de neonatologie en hoorden meteen een couveuse piepen. Er lag een prematuurtje in de couveuse aan een zuurstofbril. We hebben deze verlegd in een couveuse die wel naar behoren werkte en al snel werd er een tweede bijgelegd. Een tweeling dus.. Beide hadden zuurstofnood. Onder het stof werd de doos met cpap materiaal en een zuurstofbonbon gehaald nadat al snel bleek dat 1 zuurstofbrilletje onvoldoende was. We hebben de 2 kleintjes zo goed als mogelijk geïnstalleerd: aan monitors gelegd en zuurstof gegeven. Eentje aan de cpap en eentje enkel aan de zuurstofbril. Het geven van infuus aan de juiste snelheid was ook een hele opgave maar uiteindelijk is het gelukt. Heel de dag hebben we hen geobserveerd en de andere prematuurtjes hebben ook de nodige zorgen ontvangen. Vandaag was dus een hele andere dag. We hebben ons zeer nuttig gemaakt en hebben 2 verplegers toch wat dingen kunnen aanleren. Vannacht zullen we in 3 shiften de 2 babytjes gaan opvolgen aangezien de verpleging nog onvoldoende gekend is met het cpap toestel en er maar een enkele verpleegkundige nachtshift doet. We hebben heel de dag mogen horen van zowel dokters als verpleegkundigen als patiënten als bezoekers: "bon travail" :-)

Morgen zullen we ons eerste lesje over observatie geven. Benieuwd wat ze van ons willen leren! 

Met volle moed zullen we de prematuurtjes de komende 2 weken met hart en ziel verder verzorgen!

Commentaren

Ja wadde! Beetje moeilijk start, maar wat hebben die kleintjes chance met zo een toegewijde Belgische verpleegsters. Laat je hoofd inderdaad niet hangen. Alle kleine beetjes helpen! Hopelijk krijgen jullie ze daar gemotiveerd om jullie kennis en kunnen over te nemen...
Doe zo voort,ik ben trots op jullie!

Liefs, Katleen VD xxx

Gepost door: katleen | 04-10-16

Is inderdaad wel teleurstellend!
goed dat ze toch de moeite gedaan hebben om dat cpap toestel boven te halen
uw lesjes en uw handelingen gaan er misschien toch toe bijdragen om hen het nut ervan in te zien
als de babietjes verbeteren zullen ze dat wel beseffen
ferm dat jullie zich engageren om de nachtshift ook te doen!!
dan is ook de zorg voor de kindjes gegarandeerd en maken ze grote kans om te herstellen!!
jullie doen super werk!!!
ben fier op jullie!!!
groetjes , Rosanne

Gepost door: rosanne | 05-10-16

Hey,

Laat de moed niet zakken hé, jullie doen dat prima!
Het blijft Afrika en het is jullie behelpen met de dingen die er zijn. Ik vind het al een mirakel dat er CPAP kan worden gegeven en er zuurstof voorradig is. 2 voor ons evidente dingen die er bij mijn 2 missies niet of nauwelijks waren, dus ze boeken voorruitgang hoor!

Nog heel veel succes daar, de prematuurtjes zijn in super handen!

Groetjes,
Jo-An

Gepost door: Jo-An | 05-10-16

Hey! Keep up the good job! Jullie zijn god niet e.. jullie doen alles wat in jullie mogelijkheden ligt om te doen.. alle kleine veranderingen zijn grootse overwinningen.. zoals de Neil zei: it's a small step for a man.. but a giant leap for mankind!

Gepost door: Evelien Hooftman | 05-10-16

Hallo iedereen,

Het moet inderdaad een beetje frustrerend zijn dat jullie alles uit het stof hebben moeten halen maar eens te meer nu een extra boost,na al het poetswerk ,dat jullie jullie enthousiasme,kennis en motivatie al hebben kunnen gebruiken!
De warme woorden die jullie te horen krijgen van de dokters,ouders en bezoekers,dat is hartverwarmend!
Wij zijn allen supertrots op jullie werk!

Gepost door: Annemie Franck | 06-10-16

Hey collegaatjes,
Niet altijd evident om de kennis en alles wat hier vanzelfsprekend is, in Togo toe te passen...
maar dankzij jullie teamwork krijgen de babies de allerbeste zorgen!
En inderdaad... bon travail!!
Veel liefs,
Beatrice

Gepost door: beatrice | 06-10-16

Goed bezig!
Ik ben er zeker van dat ze heel blij zijn dat jullie er zijn en echt willen leren.

veel succes nog,

carin

Gepost door: carina | 06-10-16

De commentaren zijn gesloten.