21-10-16

Missie 2: En Afrique on ne jette rien!Bonjour!

 

Om de twee laatste dagen in 1 woord samen te vatten:Magnifique!

We ontpopten ons deze eerste week in Togo tot multifunctionele verpleegkundigen/vroedvrouwen...

Overal waar we konden hebben we bijgesprongen. De laatste twee dagen bestonden voornamelijk uit piquer, piquer et piquer...!

We hebben bloed afgenomen, infusen geprikt en meegeholpen bij de vaccinaties waar ongeveer 50 moeders en hun baby's geduldig op een houten bankje of op de grond zaten te wachten tot ze aan de beurt kwamen. De laatste 5 moeders en hun baby's moesten helaas volgende keer terugkomen want de flacon was leeg en een nieuwe flacon werd niet geopend omdat het dan een te grote verspilling was ( 1 flacon = 20 vaccins). En Afrique on ne jette rien!

Vandaag begonnen we de dag met een les "pratique". We waren al minder nerveus dan de vorige keer.

Het was een praktische les over reanimatie en toedienen van CPAP en iedereen was heel enthousiast en werkte goed mee. Fijn voor ons! Achteraf werden we weer melodisch bedankt met een afrikaans applaus.

Helaas was er ook minder goed nieuws waardoor het hele team teleurgesteld was. Er werden vandaag namelijk 3 verpleegkundigen ontslagen... Nu zijn ze nog met 7 voor de neonatale dienst, pediatrie, consultaties, vaccinaties en wondzorgen uit te voeren. Dat in 2 shiften... In ons ogen bijna onmogelijk om vol te houden... en dat is spijtig want het is een gemotiveerd team dat graag wilt bijleren...

Maar goed, nu even tijd om te ontspannen. Morgen een vrije dag!

Zondag om 7u staan we weer paraat in het ziekenhuis om de baby'tjes te verzorgen, het team te ondersteunen en er volledig voor te gaan!

 

A bientôt!

 

Rosanne, Evelien en Ellen

 

 

 

Commentaren

Hey dames, het enthousiasme spat gewoon van jullie verslagjes! Zo tof om te lezen. Geniet vandaag van jullie vrije dag!
Groetjes, Katleen x.

Gepost door: Katleen | 22-10-16

Hallo, blij dat jullie ook zo suoer enthousiast zijn! Zie het helemaal voor mij en "wish I was there" !! Afschuwelijk nieuws voor die toffe collega's! We leven met ze mee, ondersteun ze maar goed en geef ze allemaal een dikke knuffel van mij!
Geniet van jullie vrije dag! Hooelijk neemt de papa jullie mee naar die mooie Afrikaanse natuur, enjoy!
Veel liefs, Fran xxx

Gepost door: Fran | 22-10-16

hey Ladies,

had jullie al gevolgd via gsm, maar op de een of andere manier kan ik dan niet reageren:-(. Eindelijk even mijn PC opgestart...tijd voor een reactie. Super enthousiast verslag, ik kan het mij al bijna levendig inbeelden. Jullie zijn ook weer kei goe bezig! Geniet, beleef, en zorg goed voor mekaar...

Ciaokes Nele x

Gepost door: Nele | 22-10-16

Hallo Rosanne, Evelien en Ellen,

Geniet van jullie vrije dag zodat jullie met evenveel energie de volgende week er weer tegenaan kunnen gaan. Respect voor jullie inzet! Chapeau in het Frans dan.

Groetjes Saskia

Gepost door: Saskia | 22-10-16

De commentaren zijn gesloten.