21-11-16

Des jumeaux, c'est l'amour qui fait deux fois son tour

 

21/11/2016

Dit weekend waren wij, de vroedvrouwen, zelfs een beetje euforisch, deels omdat Eva tante was geworden van Lina (dochtertje van haar zus)en deels omdat het een druk weekend voor verloskamer was. Heel veel bevallingen "beaucoup ,beaucoup de travail". De vroedvrouw van wacht stond er alleen voor met een "aide" en kon duidelijk wat professionele hulp gebruiken.

De verloskunde in Togo is niet zo "puur natuur" als je zou verwachten, de vele interacties samen maken het tamelijk agressief. Na een week is het vertrouwen in ons gegroeid, we kunnen meer op onze manier werken waardoor zij beseffen dat het ook anders kan. Er is een wisselwerking ontstaan: zij leren van ons en wij van hen. Daarvoor doen we het toch!

Er was ook tijd voor ontspanning: een ritje naar "des montages". Wat sightseeing. Er leven hier en daar nog gezinnen in authentieke hutjes. Hoe die zoveel kindermondjes kunnen vullen, is ons een raadsel. Basisvoedsel is een soort grote maïskolf, het zijn granen waarvan een pâte gemaakt wordt. Het aantal kinderen (9 in dit geval) is hun enige rijkdom. 

Er was ook nog wat tijd  om pagnes te kopen. Bij het binnenkomen van de winkel viel de elctriciteit uit. We lieten ons niet uit het lood brengen en gingen toch dapper verder met de keuze in het donker! Surprise voor hen die pagnes verwachten! 

Terug naar huis per taxi-motto! Een ervaring op zich.

Vandaag weer super veel bevallingen gedaan en ook le " block operatoire" is goed gevuld. Gerda, Els en Ann doen veel operaties. Vanavond een tweeling op de wereld gezet, 2  stuitjes die vaginaal konden bevallen. Mooi mooi. 

Srakjes verwachten we nog wat actie in de verloskamer en dan zal het bedtijd wezen! 

Commentaren

Zo leuk jullie verhalen te lezen! Nog veel plezier daar. Geniet er van. Prachtige ervaring.

Gepost door: Femke | 21-11-16

Jullie hebben niet 1steen verlegd in de rivier maar een hele berg ! Jullie worden allemaal op handen gedragen niet alleen in Togo ....
Er wacht jullie een warme thuiskomst en we wensen jullie een goede vlucht .Veel liefs voor iedereen ,mama Eva Junior

Gepost door: Tine | 23-11-16

Hey collega's van de materniteit,

Jullie hebben daar weer veel werk geleverd, mooie momenten beleefd, tof samen gewerkt met de collega's daar, kortom al een fijne missie gehad.
Geniet nog van jullie laatste werkdag morgen en een goeie terugvlucht gewenst!

Lieve groetjes,
Christel

Gepost door: Christel | 23-11-16

De commentaren zijn gesloten.