21-03-17

de eerste twee dagen...

Allo allo,

maandag hebben we een eerste kennismaking gedaan met de hele ploeg, hier heeft iedereen zichzelf even voorgesteld.  Nadien zijn we gestart met een uitgebreide toer, dit heeft heel de voormiddag in beslag genomen.  Er waren best wel interessante kinderen tijdens deze toer.  Tijdens de nutritie-toer hebben we 2 drielingen ontmoet.

In de namiddag, na een korte siësta, hebben we mogen ontdekken dat er in de maand maart een campagne is rond gezinsplanning.  Deze maand is dit gratis owv de internationale vrouwendag (8 maart).  Vaak wordt dit herhaald in juni en/of september.  Dit kunnen wij alleen maar toejuichen.

Nadien hebben we ons even toegelegd op het CPAP-toestel.  We kregen dit vakkundig uit elkaar (dank u Martine voor uw schaar).   Achteraf bleek dat dit al hersteld was door Dr. Charlotte, ze had reeds overleg gehad met de firma.   Na een gesprek met Dr. Charlotte kwamen we te weten dat dit het enigste CPAP-toestel is in HEEL TOGO!!  Andere centra weten dat het ademhalings-ondersteunend toestel hier staat.  Er worden frequent kinderen doorverwezen.  Voor Dr. Charlotte is dit prima, want zij maakt haar thesis over dit toestel.  We hebben wat gepuzzeld met de mutsjes en eureka we hebben een oplossing gevonden.  De leidingen kunnen bevestigd worden.

Tijd om even de neonatologie onder handen te nemen.  Aiaiai, de vorige missies gaan dit niet graag lezen, maar de kasten zijn nog steeds leeg.  We hebben één kastje gemaakt met al het CPAP-materiaal erin (natuurlijk moest dit kastje eerst nog eens kennismaken met een beetje water :-) ).  De REA-kar hebben we bekeken, hierin vinden we beademingsballons.  1 ballon hebben we alvast geïnstalleerd aan de REA-tafel, samen met een saturatiemeter. 

Om onze 1ste dag af te ronden zijn we een infuus gaan plaatsen bij een blond blank jongetje van nog net geen 2j.  Yes, we zaten erin...tot vreugde van iedereen.

Dinsdagochtend zijn we gestart met de eerste les.  We vlogen er direct in met een les rond REANIMATIE.  Wat slides en een fimpje later, hebben we in de voormiddag ook een aantal praktijk-oefeningen gedaan op de neonatologie, ook de ouders en bezoekers vonden dit amusant om te zien.  Hieruit bleek dat ze goed hadden opgelet en dit al vlot konden toepassen.  Zowel Liesbeth als Nele hebben zich toegelegd op de borstvoeding van 2 neonaten en begeleiding van de ouders, ook het kangoeroeën werd alvast bij 1 patiëntje geïntroduceerd.  Dr. Paul heeft verder getoerd met Dr. Charlotte. 

Martine werd weggeplukt door Michel.  Zij mocht assisteren bij haar allereerste sectio.  Je kan je al voorstellen hoe dolenthousiast ze was nadien.  Ze liep op wolkjes.  Achteraf heeft ze ook nog een operatie bijgewoond van een navelbreuk die werd uitgevoerd door een chirurg werkzaam in het universitair ziekenhuis, om haar voormiddag af te ronden met een biopsie.

In de namiddag hebben we nog een aantal keren gesproken met Dr. Charlotte.  Ook Dr. Eden heeft een echo uitgevoerd op zoek naar minuscule testikels of ovaria.  Bij controle van een groter kind met zogezegde blaasstenen van ongeveer 2cm, bleek dit bij controle bij Dr. Eden als bij worden verdwenen te zijn.  De buikpijn van dit kind bleek uiteindelijk te wijten aan wat stoelgangsimpactie.

Als afsluit wordt de blonde blanke opnieuw geprikt, want zijn infuusje was gesneuveld.  Nadien nog snel binnen op neonatologie.  Daar hebben we ons zorgen gemaakt rond 1 neonaatje.  Dit meisje zag plots veel bleker.  We hebben toen de monitor aangehangen om de saturatie te kunnen volgen en dit vervolgens uitgelegd aan de verpleger die op deze moment van wacht is.  Ondanks dit late uur, gaan we nu om 22u nog eens kijken naar dit kindje.

 

Groetjes en tot de volgende,

Dr. Paul, Martine, Liesbeth en Nele

 

 

 

Commentaren

Hey Togofielen,

Super goed bezig,
Bon Travaille, bon courage...
Amaai Martine, je eerste sectio...ik weet wat het met je doet.
Mijn emoties sloegen toen ook op hol hoor als ik dat kleine meisje zag geboren worden...
Fascinerend al die chirurgie...hebl heimwee...!!!

@Liesbeth: Is Papa Haroun langs geweest Liesbeth...?

Voor de rest wens ik heel het team nog een super fijne missie...

Dikke knuf....xxx

Heidi

Gepost door: Heidi | 23-03-17

Goed bezig , allemaal!
dat de kasten nog leeg zijn , verbaast me niks
maar wat me blij maakt , is te lezen dat Dr Charlotte stappen had ondernomen ivm Cpap-toestel
is ook een troef he te weten dat zij als enige dit toestel hebben
doorverwijzingen...dat is top!!!
fijn dat er vorderingen te merken zijn
je ziet dat onze missies zeker nuttig waren én ook nuttig blijven!
succes verder...jullie doen dat super!
Rosanne

Gepost door: rosanne | 23-03-17

De commentaren zijn gesloten.