23-03-17

Regen in Kara...tijd voor een blogske:-)

Allo allo,

owv een fikse regenbui en wat gedonder en geflits op de achtergrond is het tijd om jullie allemaal nog eens op de hoogte te brengen van ons Togolees avontuur.

dinsdag 22 maart, de dag start om 5u45, ontbijt met wat droog elastisch brood en echte koffie, la vache qui rit en banaan.  Na wat gesukkel heeft Dr. Paul toch een les kunnen projecteren via de beamer.  Deze ging over respiratoire urgenties, onder het goedkeurend oog van de prof pediatrie van Kara... In de voormiddag toer ziet hij een kind van 1 maand met extreem opgezette buik en leeg rectum, cave Hirschsprung.  Er wordt gestart met rectale sondages en dit 4x per dag.  Liesbeth legt aan de verpleging uit hoe dit moet gebeuren.  RX abdomen kan pas morgen...Het blond blank manneke is voor het eerst wat bewust doch klaagt nu van pijn, en wat pijnlijke rechter fossa.  Hij heeft nog steeds last van groene slijmerige stoelgang.

Martine heeft de voormiddag doorgebracht op het operatiekwartier.  Samen met de aide-soignant bracht ze de operatietafel in orde voor haar 2de sectio:-).  De dame komt het operatiekwartier ingewandeld met een groen laken rond zich en gaat op de tafel liggen.  Patrick (anesthesie) maakt het infuus klaar en knipt de plakband.  De patiënte krijgt een rachi.  Martine instrumenteert bij de sectio, het kindje lag in stuit en weende niet direct, dit was even spannend, toch snelle recuperatie van de neonaat.  Er werd een tweede meisje geboren.  Nadien volgde een abdominale hysterectomie, en ook hier heeft Martine steriel aan de tafel gestaan, kortom, het was een top voormiddag.

Tijdens een toevallig ontdekking op materniteit, botsen Liesbeth en Nele op een kleine neonaat.  We lezen in het 'carnet de santé de mama' dat deze neonaat een prematuur is (staat aangeduid).  Echter wist niemand precies de exacte leeftijd.  Na wat opzoekwerk en verschillende dossiers te hebben verlegd, bleek deze prematuur maar 32weken en 3 dagen oud te zijn volgens de echografische beelden.  Het gewicht was 2300gr, toch hadden wij hier onze twijfels.  We wegen hem opnieuw en deze kleine jongen bleek maar 1850gram groot te zijn.  We laten hem overbrengen naar de neonatologie en leggen hem in de couveuse.  Het is een sterke jongen, zonder respiratoire problemen, met prima parameters.  Kort nadien leggen we hem bij de mama aan de borst en hij begint krachtig te zuigen.

S'middags voor het eerst fufu met saus d'arachide en aubergines.  Dr. Paul heeft Marguerite nagekeken met proteus syndroom van de onderkaak?  Even voordien een meisje van 15j opgenomen met "asthma".  Tijdens de namiddag bespreking van de resultaten, babbelen met Charlotte over de lokale situatie.

Urine onderzoeken worden zelden uitgevoerd (toch er is al een enthousiaste laborant), bloedanalyse( crp, hemogram,GE) wel, op voorhand dat de mensen eerst gaan betalen...uurtje bezig geweest met proberen de beamer aan te sluiten, bleek uiteindelijk dat HDMI kabel verkeerd was aangesloten!  Avondmaal met couscous, groentjes en tomatensaus.

 

23 maart vijfde nacht in Togo, de ene al wat beter geslapen dan de andere.  Toch nadien een heerlijk ontbijtje met speculoos van Jo An (MERCIKES Jo An).  Onderweg naar het hospitaal tientallen keren door de mama's en de kinderen bonjour en bon travail gewenst, presentatie dit keer over de normale en zieke pasgeborene.  De prematuur van gisteren (volgens onze prof bijna A-term maar een Ballardscore toonde 33 à 34 weken), drinkt heel goed aan de borst en doet het prima zonder zuurstof, deze namiddag komt er een bed vrij zodat de mama die op de grond slaapt kan kangoeroeën en bij deze stoppen we ook de couveuse.  Bij één van de drielingen ligt een zwart zakje met twee beignets, waarvan aan een reeds gebeten is, echter is dit om de geesten gunstig te stemmen(hilariteit in de kamer wanneer dit werd ontdekt:-)....(masa genoemd).  

Liesbeth en Nele nemen de neonatologie onder handen...tijdens het kuisen was er een mama die vroeg of ze ons kon helpen.  Hiervan heeft Liesbeth gebruik genomen om haar aan te leren dat ze haar eigen kastje kon proper houden door dit elke dag een beetje uit te wassen.  Op deze manier zien ook de andere ouders dit en is er dus een beetje educatie gedaan naar de ouders toe ivm hygiëne.  Verder zijn er nog twee verpleegkundige langsgeweest om de NLS-praktijk te doen, hier ging het bij de ene ook vlotter dan bij de andere, maar oefening baart kunst.  Ook de koelkast met de medicatie werd eens grondig nagekeken en georganiseerd.  

Vandaag was er geen OK gepland en Edem was naar Lomé...Martine heeft de hele dag met haar handen in de Togo-javel gezeten en 'schatten' uit de kast gehaald...wordt vervolgd.

Deze middag opnieuw spaghetti en een heerlijke mango als dessert (de bomen hangen hier vol).

Even overlegd met het thuisfront,  RX coloninloop met gastro proberen te versieren.  Aan de familie uitgelegd dat het meisje van 15j geen asthma heeft maar aanvallen van hyperventilatie.  Na weer een gevulde en leerzame dag rond zes uur naar huis voor een tweede douche, terwijl in de verte de hanen kraaien en de moëzzin zijn liedje zingt.

 

Groetjes

Dr. Paul, Leisbeth, Martine en Nele

 

 

Commentaren

Ik bestel graag enkele overheerlijke mango's langs deze weg...groetjes..Ivo en de boys..

Gepost door: Ivo | 24-03-17

Amai als ik jullie verhalen lees, wil ik zo terug naar daar! Goed bezig allemaal en geniet er nog heel erg van! Doe er de groetjes aan Dr. Charlotte en de verpleegkundigen :D

Gepost door: Astrid De Wever | 24-03-17

Jawadde!! Jullie zijn super goed bezig ! Maar ook het team in Togo! Het enige CPAP toestel in een heel land..! Wauw! :-)
Doe iedereen de groetjes!

Gepost door: Evelien hooftman | 24-03-17

Sjiek!!! Bon travail!! Ik zie het volledig voor mij... ;-)
Doe zo voort, geniet er ten volle van en geef iedereen een dikke knuffel!! ;-))
Groetjes!

Gepost door: Fran | 24-03-17

Goed bezig allemaal!
Leuk te lezen dat er vorderingen worden gemaakt en er toch een groot gehalte aan enthousiasme heerst!
Ik krijg alweer kriebels om ook terug te gaan!
Doe iedereen de groeten en geniet van jullie laatste dagen
groetjes , Rosanne

Gepost door: rosanne | 29-03-17

De commentaren zijn gesloten.