30-03-17

een nieuwe week en al meteen het einde...wegens internet-problemen

Allo allo,

een nieuwe week en een nieuw begin.  We starten zoals gewoonlijk met een les oa over convulties, bloedarmoede, bijvoeding vanaf 6m, verschil tussen prematuriteit en dysmaturiteit... Daarna zetten we onze trend verder richting de afdelingen binnen het ziekenhuis.  Dr. Paul toert samen met Dr. Charlotte en het thema antibiotica wordt uitvoerig onder handen genomen. 

Martine volgde de praktijktoets van de studenten vroedvrouwen.  Er waren 4 monitrices en 2 studenten moesten tegelijkertijd een prenatale consultatie doen.  De juiste vragen stellen, de juiste houding en de juiste dingen doen.  Alles werd nauwkeurig bekeken...Stressie...

Ondertussen hebben ze de matras, die al heel lang stuk lag op de brancard, hersteld.  Tot super vreugde van ons Martine:-).

Het meegebrachte materiaal van Dr. Vanderheyden krijgt hier een tweede leven.  Soms was er iets meer vraag dan aanbod, maar we roeien met de riemen die we hebben. 

Liesbeth en Nele toeren mee de neonatale.  Op maandag mocht 'de prematuur' al met ontslag (1900gr).  Nadien volgen we de wondzorg mee.  Verder geven we nog bedsite NLS aan de laatste verpleegkundigen en leggen we het CPAP-systeem uit.  Ook de monitorgrenzen van elke monitor worden overlopen en ingesteld.

Disndagnamiddag is er een doorverwijzing van een ernstig ziek kind.  Dit bezorgd ons toch wel wat kopzorgen en we beseffen dat het moeilijk is om met weinig middelen een complete zorg te kunnen geven.  Vandaag heeft hij zijn ogen een beetje geopend.  We hebben die avond, op vraag van Dr. Charlotte, gewerkt aan het dossier. 

Eureka....woensdag maakt Martine hier een mega sprong voorwaarts.  Ze was zich al enige tijd aan het 'ergeren' in het foutief gebruik van allerlei handschoenen.  De maat was vol, en het gesprek kwam.  Tot haar grote verwondering draaide het onderonsje met Marguerithe en de 4 hulpjes van de blok uit tot een volle zaal + de administratieve directeur...dat was nog meer zweten;-).

Donderdag, en meteen de laatste werkdag.  Na de gebruikelijke les zijn de dames hun Togoleese kleedjes gaan passen.  Enkele aanpassingen waren nodig, maar het resultaat mag er zijn:-).  We pikken Dr. Paul en Dr. Charlotte op en rijden met haar mee richting CHU waar we een rondleiding krijgen op de afdeling pediatrie.

Achteraf hebben we in de koelte van het operatiekwartier de setten van Dr. Edem aangevuld en uniform gemaakt.  Ook de setten voor het verloskwartier zijn in orde, getekend (blauwe nagellak) en afgegeven.

Liesbeth en Nele hebben hun laatste uren afgerond met de geboorte van een mooie meid.

Morgen nog even onze missie bespreken/evalueren, foto's trekken met en afscheid nemen van onze vrienden, waarna we richting Lomé rijden.  De markt wacht op ons....

 

Groetjes

Dr. Paul, Martine, Liesbeth en Nele

 

 

De commentaren zijn gesloten.